VRAĆANJE SJAJA SLOBODI KOJA VODI NAROD: Restauracija platna Ežena Delakroa, jednog od simbola Francuske

Čuveno platno Ežena Delakroa (1798-1863), "Sloboda vodi narod", skinuto je sa zidova Luvra i odneto na restauraciju.

ВРАЋАЊЕ СЈАЈА СЛОБОДИ КОЈА ВОДИ НАРОД: Рестаурација платна Ежена Делакроа, једног од симбола Француске

Foto: Goran Čvorović

Obnova platna potrajaće, kažu u Parizu, više meseci. Posetioci jednog najpoznatijih muzeja na svetu, moraće da sačekaju do proleća sledeće godine, da bi mogli ponovo da vide jednu od najamblematičnijih slika koja reprezentuje Francusku.

Čuveni detalj sa slike, u kojem devojka golih grudi sa francuskom zastavom u ruci predvodi narod, dugo se nalazio i na ranijoj novčanici od 100 franaka, zajedno sa portretom Delakroa.

Platno je uz puno predostrožnosti i pažnje otkačeno sa zidova Luvra, a prethodno su dugo rađene radiografske analize, da bi se utvrdio predstojeći postupak. Sve se radi u okviru velike kampanje restauracije dela iz 19. veka, o kojoj je odlučeno 2019. godine.

Akcenat u restauraciji će biti stavljen na vraćanje prirodne boje laku koji je vremeno oksidirao i postao žućkast. Bela će ponovo imati svoj pravi ton, a to naročito dolazi do izražaja, imajući u vidu boje francuske zastave na slici.

Na platnu je predstavljena žena golih grudi koja nosi francusku zastavu usred pobunjenika, u srcu Pariza. Naslikana je u trenutku kada je pao kralj Šarl Deseti, a na tron došao "građanski kralj" Luj Filip Prvi. Inspirisana je takzovanom Julskom revolucijom, ili Drugom francuskom revolucijom, koja je dovela do pada Šarla Desetog iz dinastije Burbona, mlađeg brata Luja Osamnaestog.

Na slici velikih dimenzija (3,25 x 2,60 metara) koja predstavlja scenu iz 1830. godine vide se srušene barikade, žrtve, bajoneti, i dim koji se puši u pozadini iz pravca Bogorodičine crkve na obalama Sene u Parizu, nedaleko od muzeja u čijoj se stalnoj kolekciji slika nalazi. Tu je i dečak koji maše pištoljem. Likovi idu u juriš u pravcu onoga koji gleda sliku, a leševi su u prvom planu. Ova alegorija je jedno od najpoznatijih slikarskih dela u svetu u simbolisanju trijumfa republike.

U Luvru se ponose činjenicom da su poslednjih osam godina restaurirali čak 200 platna velikih majstora. Na mestu slike "Sloboda vodi narod" privremeno su postavljene "Suliotske žene" francusko-holandskog slikara Arija Šefera, iz 1827. godine, sličnih dimenzija (2,61 h 3,59) koja se u nalazila prekoputa čuvene slike Ežena Delakroa u najposećenijem muzeju na svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!