KULTURNA DELEGACIJA ISLANDA U SRBIJI: Posetili Maticu srpsku, Adligat, Muzej Vojvodine, spomen-sobu Crnjanskog

Novosti online

28. 09. 2023. u 13:16

DELEGACIJA petnaest direktora i radnika u institucijama kulture sa Islanda ove nedelje boravila je u Srbiji i posetila Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, Univerzitetsku biblioteku, Muzej Vojvodine, Maticu srpsku... 

КУЛТУРНА ДЕЛЕГАЦИЈА ИСЛАНДА У СРБИЈИ: Посетили Матицу српску, Адлигат, Музеј Војводине, спомен-собу Црњанског

Adligat

Tokom trodnevne posete delegacije otvorena je izložba fotografija "Island očima srpskog putnika", u Arhivu Vojvodine, i predstavljena je izložba i digitalni portal "Island u istorijskoj štampi Srbije" u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković", gde je ujedno vođa islandske delegacije Kari Bjarnson održao predavanje "Napad Turaka na Island 1627."

Veče islandske kulture u Adligatu prošlo je u znaku vulkana, ptica i prelepih islandskih predela, a gosti su predstavili institucije u kojima rade. Govorili su i o napadima Turaka na ovo udaljeno ostrvo i eksploziji vulkana koja im je umalo uništila živote. Goste je pozdravio član gradskog veća Grada Beograda, takođe i član Adligata, Vuk Mirčetić.

Delegaciju je predvodio Kari Bjarnason, direktor biblioteke Vestman ostrva, a u njoj su bili i direktori etnografskog muzeja, multikulturalnog centra i galerije, zamenici direktora, načelnici odeljenja, bibliotekari, arhivisti, ali i autori važnih knjiga i naslednici značajnih islandskih donatora u kulturi.

U svečanoj sali Adligata otvorena je Zbirka Islanda, darovano je više od 200 publikacija o Islandu za fond Adligata, potpisan je protokol o saradnji sa Bibliotekom Vestman ostrva i uručeno je počasno članstvo u Adligatu Kariju Bjarnasonu. Delegacija je donela  čak 150 kilograma knjiga u Beograd kao poklon Adligatovom Muzeju knjige i putovanja. Da bi ovoliki broj knjiga stigao do Beograda, gosti su morali da se zadovolje donošenjem minimalno odeće - umesto 20 kilograma, svakoj osobi u delegaciji dozvoljeno je da ponese samo 10 kilograma stvari, a ostatak su bile knjige za Adligat!

Adligat

Delegacija Islanda u Adligatu

Bjarnson je objasnio da je na poklon doneo luksuzni komplet saga - izdanje islandske države, koje se ne nalazi u slobodnoj prodaji, već ga Island poklanja institucijama. Jedan od najpoznatijih islandskih živih pisaca Sjon Sigurdson, blizak saradnik pevačice Bjork, poklonio je potpisane knjige za Adligat - potpisao je svoja dela prevedena na srpski jezik!

Protokol o saradnji između Biblioteke Vestman ostrva i Adligata potpisan je u prisustvu svih članova islandske delegacije i nekoliko članova Adligata. Dogovoreno je otvaranje srpskog kutka u biblioteci na Vestman ostrvu.

Da bi se Bjarnson osećao kraljevski, dozvoljeno mu je da nakratko u rukama drži štap kralja Milana.

Korpus izložbe fotografije "Island očima putnika" čine dela nastala tokom boravka Viktora Lazića, prvog čoveka Adligata, na Islandu. Prilikom posete ovoj izložbi u Novom Sadu, članovi delegacije sa Islanda obišli su biblioteku Arhiva Vojvodine, Muzej prisajedinjenja i Maticu srpsku, gde ih je primio direktor biblioteke Selimir Radulović.

Adligat

Dogovorena saradnja


U Inđiji su obišli ogranak Adligata, kako bi posetili spomen-sobu Miloša Crnjanskog i upoznali se sa životom i radom jednog od najvećih srpskih pesnika.

U saradnji Adligata i Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" napravljena je izložba i digitalni portal "Island u istorijskoj štampi Srbije".  Uvodni tekst za portal i izložbu napisala je - veštačka inteligencija! Ovo je verovatno prva izložba u Srbiji u kojoj uvodni tekst napisao (i preveo na engleski) računar, koji nam je poručio i ovo: "Srbija i Island su možda geografski udaljeni, ali njihovi kulturni i istorijski odnosi pokazuju snagu zajedničkih interesa, radoznalosti i istinske želje da uče jedni od drugih. Ove veze nastavljaju da se razvijaju i obogaćuju živote ljudi u obe nacije, stvarajući most između istočne i severne Evrope koji slavi različitost i kulturna istraživanja."

Islandsku delegaciju je u Univerzitetskoj biblioteci dočekao direktor Aleksandar Jerkov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?