USUD PO GRIGORIJU BOŽOVIĆU: Kosmetski odbor Matice srpske, SNP i Fondacija „Simonida“ priređuju izložbu i projekciju filma

J. SIMIĆ

22. 09. 2023. u 11:29

KOSOVSKI odbor Matice srpske, Fondacija "Simonida" i Srpsko narodno pozorište prirediće u Novom Sadu izložbu slika Maje Todić (otvaranje, 27. septembra 2023. u 18 časova) kao i pozorišnu predstavu "Usud po Grigoriju", Narodnog pozorišta Priština na Kamernoj sceni SNP-a( 27. septembra 2023. u 20,30).

УСУД ПО ГРИГОРИЈУ БОЖОВИЋУ: Косметски одбор Матице српске, СНП и Фондација „Симонида“ приређују изложбу и пројекцију филма

Matica srpaska

Maja Todić(Priština, 1989) diplomirala je 2012. godine na Fakultetu umetnosti prištinskog Univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, odsek Slikarstvo, u klasi profesora Zorana Furunovića,a tri godine kasnije završila je i master studije.

Izlagala je sedam puta samostalno i učestvovala na više od dvadeset kolektivnih izložbi. Dobitnica je nagrade „Dimitrije Popović” za najuspešnijeg mladog stvaraoca 2014. godine koju dodeljuje Dom kulture Gračanica. Dobitnica je godišnje nagrade „Cvet uspeha za ženu 2022” za istaknuti rad u oblasti kulture i obrazovanja koju dodeljuje gračanička opština . Urednica je likovnih programa u Domu kulture „Gračanica”.

Drama „Usud po Grigoriju” Miloša Latinovića, pisca i direktora „Bitef teatra” iz Beograda je, ne samo, vraćanje duga velikom književnom prethodniku Grigoriju Božoviću (1880–1945), i podsećanje na njegovo značajno stvaralaštvo, već i velika opomena društvu u celini, da se nikada više ne ponove tako surovi obračuni i stradanja izuzetih gsrpskih stvaralaca, a na osnovu izmišljenih optužnica i režimskih smicalica.

Ova drama modernim scenskim jezikom, eliptičnom dramskom formom, prati životni usud jednog od naznačajnijih srpskih pisaca između dva rata, koji je još i nazivan „kosovskim Andrićem” zbog svoje posvećenosti temama iz Stare Srbije koje je ovaplotio u više dela među kojima su „Pripovetke”, „Putopisi” ali i kraći zapisi o ljudima i događajima objavljeni u ondašnjoj “Politici”.

Božović je bio profesor Prizrenske bogoslovije, predavao je i u Bitoljskoj gimnaziji, biran je za narodnog poslanika, bio je predsednik beogradskog Pen kluba, a doživeo da ga nenarodni sud, neke nove ideologije, proglasi za izdajnika i strelja u Beogradu 1945. godine.

Uprkos, rehabilitaciji iz 2008.godine, njegovo delo je ostalo, prilično nepoznato, a spomenu na njegovo stvaralaštvo, verno i uspešno čuva Kulturni centar „Stari Kolašin” u Zubinom Potoku, redovno, svake godine dodeljujući nagradu „Grigorije Božović” za književnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)