KOLAŽI BRITKI POPUT NOŽA: Izložbe povodom veka rođenja nobelovke Vislave Šimborske

M. Kralj

21. 07. 2023. u 18:10

VEK od rođenja jedne od najvećih poljskih i svetskih pesnikinja 20. veka, Vislave Šimborske (1923- 2012), ove sedmice kod nas se obeležava sa dve izložbe.

КОЛАЖИ БРИТКИ ПОПУТ НОЖА: Изложбе поводом века рођења нобеловке Виславе Шимборске

Printskrin Jutjub

U ovogodišnjoj srpskoj prestonici kulure - Čačku, u biblioteci "Vladislav Petković Dis", otvorena je postavka Fondacije Vislave Šimborske iz Poljske, posvećena životu i značajnom opusu, a u beogradskoj knjižari "Treće drvo"(Čumićeva 2) predstavljeni su njeni - kolaži.

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 1996. godinu, što je manje poznato, pored pisanja poezije se strasno bavila kolažima. Poklanjala ih je prijateljima i prevodiocima, i slala kao novogodišnje čestitke. Večerašnja izložba, koju organizuje izdavačka kuća "Treći trg", u saradnji sa ambasadom Poljske, ipak, nije premijerni susret naše publike sa ovim likovnim delima.

- Prva izložba kolaža Šimborse bila je postavljena u Grafičkom kolektivu, pre više decenija, i predstavila je radove koje je poljska nobelovka slala za Novu godinu prevoditeljki Biserki Rajčić - kaže za "Novosti" pesnik Dejan Matić, jedan od osnivača "Trećeg trga". - Postavka u našoj knjižari sadrži tridesetak kolaža iz privatne kolekcije Biserke Rajčić, ali i Petra Vujičića, njenih prevodilaca na srpski jezik. I upravo kolaži koje je slala Vujičiću biće prvi put izloženi. Budući da su to dela koja su nastajala u periodu dužem od trideset godina, uočljiva je razlika u likovnosti na kolažima iz osamdesetih i onima iz kasnijeg vremena.

Prema Matićevom mišljenju, poetika Šimborske u poeziji i likovnim radovima se mnogo ne razlikuje:

- Možemo govoriti o dve ključne sličnosti. Uvek prisutna i provokativna ironija kroz koju pesnikinja ističe nesavršenosti i kontradiktornosti stvarnosti, i u poeziji i u kolažima. Zatim, komentarisanje svakodnevice često preuzete iz dnevnih novina, modnih i drugih magazina, iz kojih iseca slike i delove rečenica, ponekad samo jednu reč.

Printskrin Jutjub

Grafička dizajnerka koja je priredila izložbu, Dragana Nikolić, u kolažima Šimborske pronalazi sličnost sa haikuom, vicom, "pančlajnom" i u njima prepoznaje nasleđe čuvenih poljskih dizajnera plakata, iz sredine i kraja 20. veka. Pre svega po brzom poentiranju, munjevitom prenosu poruke (kao u grafičkom dizajnu), merkurovskoj domišljatosti.

Kolaž Šimborske, kako tvrdi Nikolićeva, ume vizuelno da zagolica, da isprovocira, zaintrigira, onim što je uzela iz svakodnevice, pa oneobičila:

- Jasan i britak, poput noža, s porukom kratkom, kao tvit ili SMS. Ironičan i kritičan, a nastao iz igre, i zaigran, bez ambicija, bez povoda. Kao razonoda. Novogodišnja i božićna čestitka koju je slala prijateljima po svetu. Ti nađeni, odbačeni motivi, isečeni iz novina, reciklirani, dobijaju novo značenje, novo ruho. Oštri i duhoviti, oni su pomalo kao i njene pesme, ironični, lucidni, inteligentni i luckasti - zaključuje umetnica koja je priredila postavku, a na otvaranju će govoriti uz Dejana Matića i Biserku Rajčić.

Izložbu će u 19 časova otvoriti poljski ambasador Rafal Perl.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)