NOVE KNJIGE U IZDANJU "ODISEJE": Priče o nauci i brojevi koji život znače

Marina Mirković

09. 05. 2023. u 13:42

PRIČE o nauci, podnaslov je knjige u izdanju kuće "Odiseja", naslovljene "Šta nam govori nebo", danske književnice Gertrude Kjel, sa ilustracijama nagrađivane norveške autorke Gunvor Rasmunsen.

НОВЕ КЊИГЕ У ИЗДАЊУ ОДИСЕЈЕ: Приче о науци и бројеви који живот значе

Odiseja

Ako postoji nešto što je zajedničko deci i naučnicima, to je znatiželja - prema svetu oko nas, našem mestu u njemu i pitanjima koja tragaju za odgovorima o smislu. To je polazna tačka autorke Gertrude Kjel , koja je veći deo života provela proučavajući vreme. Njen master rad iz komparativne književnosti i kulturnih studija bavio se satovima, njihovim oblicima i vezom sa modernim shvatanjem vremena, ali i načinom na koji utiču na njega, a debitantski roman "Potera za vremenom" predstavlja miks istraživanja i maštanja o vremenu i njegovom uticaju na nas. Inspiriše je susret nauke i fikcije, ali ponekad i strašno brine to što ne umemo da ih razlikujemo - to joj je i bila ključna motivacija za pisanje druge knjige, "Šta nam govori nebo".

Junaku ove priče, Vilijamu, je baš prekipelo. U toku je školski rasput a njegovi roditelji su na poslovnom putovanju pa će čitavih nedelju dana (najgorih nedelju dana u životu!) morati da provede kod mrgodne tetke koja, čini se, ne voli nikoga i nema pojma o deci. Mrgodna tetka Gudrun, međutim, zna svašta o nauci i mnogo je voli. Uz njene uzbudljive priče o planetama i zvezdama, fascinantnim napravama i genijalnim naučnicima, tih sedam dana proleteće brzinom svetlosti a Vilijam više nikad neće posmatrati nebo istim očima.

Pored ovog prelepo ilustrovanog, nesvakidašnje zabavnog i edukativnog vodiča kroz istoriju nauke i astronomije, "Odiseja" sa ponosom predstavlja još jedno novo izdanje koje deci približava nauku - knjigu "Brojevi koji život znače" holandskih autora Edvarda van de Vendela (pisca za decu i nekadašnjeg nastavnika) i Jonike Smets (matematičarke, kolumnistkinje, TV voditeljke).

Knjiga je nastala u pokušaju traženja odgovora na pitanje - kako bi izgledalo kada bi dosadne lekcije iz matematike zamenili zanimljivi primeri iz svakodnevnog života učenika?

Sedmi razred jedne holandske škole pobunio se protiv dosadnog udžbenika iz matematike. Rezultat je dogovor sa učiteljima: ove godine će rešavati zadatke koji imaju veze sa svakodnevnim životom. Svako će dobiti šansu da postavi jedno pitanje. Po jedno za svaku nedelju. Te nove lekcije će potpuno promeniti način na koji učenici doživljavaju matematiku i njenu ulogu u životu.

Neka od pitanja na koja će mali čitaoci potražiti odgovore baš ovde, jesu: Kako da pobediš u svim igrama? Da li je piškiti tokom tuširanja zaista dobro za životnu sredinu? Za koje vreme možeš da stigneš pešice do Meseca? Koji broj je poslednji? Da li je sladoled uvek (i svugde) jednako hladan? Kako da se obogatiš?

"Brojevi koji život znače" odličan su primer kako deca mogu zavoleti matematiku i iskoristiti je u rešavanju svakodnevnih problema i neodumica. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)