NAGRADA ZA RADOŠA BAJIĆA U KRUŠEVCU: Odluka Saveta 47.Belovodske rozete doneta je jednoglasno

S.BABOVIĆ

08. 05. 2023. u 15:31

NAŠ proslavljeni glumac,scenarista,producent i reditelj, Radoš Bajić dobitnik je prestižne nagrade „Cvet u kamenu“,koja se dodeljuje za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i umetnosti u okviru jedinstvene manifestacije “Belovodska rozeta” u mestu Bela Voda kod Kruševca.

НАГРАДА ЗА РАДОША БАЈИЋА У КРУШЕВЦУ: Одлука Савета 47.Беловодске розете донета је једногласно

Foto: V. Danilov/Arhiva Novosti

Ovu odluku doneli su danas članovi Programskog saveta manifestacije.

Nobelovac Peter Handke,Vladeta Jerotić,Milorad Pavić,Desanka Maksimović samo su neki od prethodnih laureata kulturno-umetničkog višednevnog programa, koji slavi belovodski peščar-kamen korišćen u moravskom graditeljstvu.

Bajić je rođen u Medveđi kod Trstenika,a svom kraju vraćao se redovno tokom karijere.Trstenik i Kruševac ovekovečio je u hit seriji „Selo gori,baba se češlja“, snimanoj najviše u Kukljinu kod Kruševca.Ovom seriju prethodile su decenije istaknutog stvaralaštva koje je otpočeto 70-ih godina sa ulogom u ostvarenju „Sarajevski atentat“ Veljka Bulajića. Tokom 80-ih godina igrao je u kraćim i TV filmovima,a počinje s uspehom da piše i scenarije.

Deo karijere obeležila je njegova uloga u filmskom serijalu o Sekuli. „Sveto mesto“, „Dezerter“, „Napad“ neka su od ostavrenja u kojima je igrao tokom 90-godina. Producentski,glumački i rediteljski poduhvat odvija se u 21.veku,kada počinje sa radom na seriji „Selo gori,a baba se češlja“, iz koga su proizašla tri filma.

Na dugom spisku poznatih ostvarenja Radoša Bajića je i rad na serijama „Šifra Despot“, „Ravna gora“,“Za kralja i otadžbinu“. Dobitnik je na desetine priznanja za svoje stvaralaštvo.

Ovogodišnja,47.Belovodska rozeta biće održana od 10.do 16.jula.Rozeta-“Cvet u kamenu“ Bajiću će biti uručena na centralnoj večeri manifestacije, u okviru koje će se održati i 27.Vajarska kolonija „Belovodski peščar“ i 12.Mozaičarska kolonija „Mladen Srbinović“.

Slavni kamen “peščara” iz Bele Vode kod Kruševca eksploatiše se već šest vekova.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)