SEĆANJE NA SIMU LOZANIĆA: Dvodnevni skup u SANU o uglednom političaru, diplomati i hemičaru

V.V.S.

08. 05. 2023. u 15:48

DVODNEVNI naučni skup "Doprinos Sime Lozanića nauci, obrazovanju, privredi i društvu", koji se organizuje povodom 175 godina od njegovog rođenja, bića otvoren u sredu, 10. maja, u Svečanoj sali SANU.

СЕЋАЊЕ НА СИМУ ЛОЗАНИЋА: Дводневни скуп у САНУ о угледном политичару, дипломати и хемичару

foto SANU

Ovaj događaj priređuje se u godini akademika Sime Lozanića (1847 - 1935), jednog od naših najznačajnijih hemičara, uglednog političara i diplomate. Akademik Sima Lozanić je bio je profesor i rektor Velike škole, prvi rektor u istoriji Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske kraljevske akademije, poslanik u Londonu, ministar narodne privrede i inostranih dela.

Radio je na osnivanju Poljoprivrednog fakulteta. Obavljajući funkciju ministra privrede bio je u prilici da donese zakone i podstakne industrijalizaciju zemlje, što je doprinelo razvoju srpske države u tom periodu. Značajan doprinos ostvario je i u otkrivanju prirodnih bogatstava Srbije, bavio se analizom ruda, minerala, meteorita, mineralnih i pijaćih voda. Dvaput je bio izabran za predsednika Srpske kraljevske akademije (1899-1900, 1903-1906). Akademik Lozanić je bio član velikog broja domaćih i međunarodnih naučnih društava, kao i počasni predsednik Srpskog hemijskog društva, dopisni član JAZU i Češke akademije nauke.

Kao hemičar ostavio je neizbrisiv trag u našoj i svetskoj nauci, a svojim pedagoškim i političkim radom dao je nemerljiv doprinos u razvoju srpske prosvete, privrede i industrije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024