TRENUTAK KAD JE MENI POČEO RAT: Kolekcija sećanja na početak sukoba u Jugoslaviji

Дејан Ристић
Dejan Ristić

04. 05. 2023. u 21:31

U Biblioteci "Bora Stanković" u Vranju, predstavljena je zbirka priča pod nazivom "Trenutak kad je meni počeo rat".

ТРЕНУТАК КАД ЈЕ МЕНИ ПОЧЕО РАТ: Колекција сећања на почетак сукоба у Југославији

D. Ristić

Radi se o kolekciji priča 15 književnika sa prostora bivše Jugoslavije i njihovim ličnim viđenjima početka rata na ovim prostorima. Izdanje je dopunjeno sa 12 priča koje su izabrane na konkursu i predstavljaju integralni deo knjige.

Pored urednika knjige Ane Pejović i Vladimira Arsenića, gost promocije je bio i proslavljeni dramski pisac iz Skoplja, Dejan Dukovski. On je rekao da knjiga predstavlja dokument o ratu koji smo preživeli i lično svedočenje o vremenu i dešavanjima koje su promenila generacije iz čitave nekadašnje Jugoslavije.

- Iako Makedonija nije direktno učestvovala u ratu, ako ne računamo sukobe iz 2001. godine, rat je obeležio moju mladost i rad. Uticao je i na mnoge generacije ljudi u bivšoj državi i u tom smislu, knjiga predstavlja dokument vremena - kazao je Dukovski.

Zbirka "Trenutak kad je meni počeo rat" daje nam drugačije nijansiranu istoriju od one zvanične iz udžbenika i ličnim utiscima nam daje celovitiju sliku, istaknuto je na promociji.

Dejan Dukovski je jedan od najistaknutijih savremenih makedonskih dramskih pisaca. Njegov najpoznatiji dramski tekst "Bure baruta" izvođen je na više svetskih pozorišnih scena, a po njemu je snimljen i istoimeni film u režiji Gorana Paskaljevića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)