SPOMENIK NIKITI TOLSTOJU U VRŠCU: Niz manifestacija povodom veka od rođenja poznatog slaviste i akademika

V.V.S.

10. 04. 2023. u 14:17

U ČAST stogodišnjice od rođenja ruskog akademika i slaviste Nikite Iljiča Tolstoja (praunuka slavnog pisca Lava Tolstoja), u sredu 12.aprila, biće najavljen niz manifestacija upriličenih ovim povodom.

СПОМЕНИК НИКИТИ ТОЛСТОЈУ У ВРШЦУ: Низ манифестација поводом века од рођења познатог слависте и академика

J.J.Baljak/internet

Nikita Tolstoj rođen je 15. aprila 1923. godine u Vršcu: spomenik ovom istaknutom naučniku biće otkriven u njegovom rodnom gradu na dan njegovog rođenja. Autor spomenika je ugledni ruski vajar Ajdin Zejnalov, a za stanovnike i goste grada biće upriličena izložba na kojoj će biti predstavljena lična zaostavština Nikite Tolstoja, arhivska dokumenta i fotografije. Povodom godišnjice objavljena je i tematska knjiga, čije će predstavljanje biti održano u okviru međunarodne naučne konferencije uz učešće studenata Tolstoja i predstavnika akademskih institucija u Srbiji i Rusiji.

Nikita Iljič Tolstoj studirao je u Rusko-srpskoj gimnaziji u Beogradu. Kao član partizanskog pokreta u Srbiji (1941-1944), a potom i kao dobrovoljac u Crvenoj armiji, učestvovao je u bitkama za Budimpeštu i Beč.Po završetku Drugog svetskog rata, zajedno sa svojoj porodicom, dolazi u SSSR, gde upisuje Filološki fakultet Moskovskog državnog univerziteta. Postdiplomske studije je završio 1953. godine i bio angažovan na Institutu za slavistiku Akademije nauka, gde je radio do kraja svog života. Godine 1987. postao je akademik Ruske akademije nauka, bio je član Prezidijuma Ruske akademije nauka,inostrani član brojnih slovenskih akademija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)