GRAN-PRI MARTOVSKOG ZA FILM O YU GRUPI: Dodelom nagrada završen jubilarni, 70. festival

A.P.

03. 04. 2023. u 16:25

GLAVNA nagrada, Gran-pri jubilarnog, 70. Martovskog festivala pripala je filmu "YU grupa–Trenutak sna", reditelja Darka Lungulova, zajedno sa dve strukovne nagrade, za najbolju montažu i dizajn zvuka.

ГРАН-ПРИ МАРТОВСКОГ ЗА ФИЛМ О YU ГРУПИ: Доделом награда завршен јубиларни, 70. фестивал

Gran-pri za Darka Lungulova / Foto Stanislav Milojković

- Ovo je veliko, važno i dirljivo priznanje za dug i predan rad na ovom filmu. Sedam godina smo se borili, klesali filmski kamen i krčili šumu materijala i ideja dok nismo našli ravnotežu između intimne porodične priče i velikih tema, između prošlosti i sadašnjosti - kazao je Lungulov preuzimajući Gran-pri na zatvaranju festivala.

U takmičarskom programu učestvovao je 101 film u različitim kategorijama. Za najbolji dokumentarac duži od 50 minuta proglašen je "Muzej revolucije" Srđana Keče, a najbolji film do 50 minuta je "Rudarke" Marije Đoković i Nataše Janković.

Najbolji domaći kratki igrani film je "Fitnes Džim" Ognjena Isailovića, dok je nagrada za najbolji međunarodni kratki film dodeljena poljskom "Kratka istorija nas" Etgara Kereta. Najbolji animirani film je "ID" Ane Pakljanac, a "Povratak kući" Nikole Polića je najbolji u kategoriji eksperimentalni film/video art.

Strukovne nagrade dobili su i Nikola Spasić za najbolju režiju za film "Kristina", Dragan Vildović za najbolju kameru – za film "Prilagođeni" reditelja Dejana Petrovića, kao i Ana Nedeljković, Nikola Majdak i Leon Vidmar za najbolju animaciju za film "O novcu i sreći", koji su Nedeljković i Majdak režirali.

Tom nagradom, za najbolji scenario, nagrađen je Šimun Šitum iz Hrvatske za film "Pogreb" (Sprovod), koji je i režirao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis