KOMENTAR: David

Marina Mirković

30. 03. 2023. u 14:12

NASTAVNICA koja se usudila da pokaže učenicima, na času o renesansnoj umetnosti, remek-delo isklesano u osvit 16. veka, i to Mikelanđelovim rukama, povukla se naizgled pred tek nekoliko roditelja. Ti roditelji se, zabrinuti za osetljive oči svojih potomaka pred opscenim prizorom golotinje starozavetnog lika, nisu zapitali ni ko je, ni šta je David kao umetničko delo, ali su znali da - svaka glupost u današnjem svetu može da prođe, ukoliko svet uverite da ste vi oni osetljivi. Svakako se nisu zapitali ni kuda sve ovo, čemu su bez trunke razmišljanja podlegli, vodi.

КОМЕНТАР: Давид

Marina Mirković

Postali su vest, zbog pokušaja da svojoj deci prekriju oči pred prizorom ljudske, muške nagosti, pa makar bio izvajan rukom majstora, makar prikazivao prizor iz one jedne knjige u koju se zaklinju, makar mu se ceo svet stolećima divio... Roditelji ne žele da njihova deca vide "to". Ako neko od te dece, za koju godinu odluči da uči istoriju umetnosti sve sa tom renesansom, svakako će do tada na svako potencijalno uznemirujuće delo biti okačeni "disklejmeri", a svi ti Davidi adekvatno pokriveni, baš kao i onolika platna sa uznemirujućim starozavetnim prizorima. Hoće li? Hoće li nečije neznanje i glupost povesti svet u smeru koji se, u krajnjem ishodu, verovatno neće svideti nikom? Moguće.

Jer ni "recenzenti za osetljiv sadržaj" koji ordiniraju na mrežama, ne staju - nisu oni poštedeli ni skulpture iz parka Vigeland u Oslu, u kom je autor Gustav Vigeland ostavio više od 200 radova, izloženih u Frogner parku više od veka. Golotinja, viču! Ne želimo da ovo gledaju deca, ovo nije umetnost, presuđuju! Kako ih ućutkati, kako im objasniti koliko greše - osim vraćanjem na gradivo iz istorije umetnosti za osnovnu školu?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije