AKIRA KUROSAVA STVORIO NAJMANJE DESET FILMSKIH REMEK-DELA: Na današnji dan rođen jedan od najoriginalnijih reditelja

D.B.M.

23. 03. 2023. u 14:28

DA je živ, jedan od najkreativnijih i najoriginalnijeg autora japanske i svetske kinematografije Akira Kurosava danas bi napunio 113 godina. Čuveni japanski reditelj, scenarista i producent stvorio je filmska remek-dela zbog kojih je dobio nadimak Šekspir savremenog filma, dok su ga u rodnom Japanu zvali Imperator.

АКИРА КУРОСАВА СТВОРИО НАЈМАЊЕ ДЕСЕТ ФИЛМСКИХ РЕМЕК-ДЕЛА: На данашњи дан рођен један од најоригиналнијих редитеља

vikipedia

Dobitnik niza najbitnijih nagrada i odlikovanja: od Zlatnog lava 1951. za film Rašomon, zatim Zlatnog lava za životno delo na Venecijanskom filmskom festivalu 1982. godine, Legije časti 1984. i Oskara za životno delo 1990. godine.

Kurosava je ostavio nemerljiv uticaj na svetsku kinematografiju, postao kultni reditelj Japana a i danas je inspiracija mnogim filmskim stvaraocima. Njegov film "Sedam samuraja" doživeo je rimejk u mnogim filmskim žanrovima. Pojavile su se čak, i vestern i naučno-fantastične verzije. Najpoznatiji je vestern "Sedam veličanstvenih" iz šezdesetih godina proteklog veka.

U filmu "Rašomon" Kurosava je stvorio jedinstvenu snimateljsku tehniku koristeći daljinska sočiva kojima je izdužavao kadar. Bio je perfekcionista duboko posvećen željenim vizuelnim efektima, filmskoj lirici, emociji i atmosferi.

U "Rašomonu" je obojio vodu crnim kaligrafskim mastilom kako bi postigao efekat snažne kiše. Za film "Haos" sagrađeni su dvorci na obroncima planine Fudži samo kako bi bili spaljeni do temelja u poslednjoj sceni filma. Kako bi postigao bolje vizuelne efekte, Kurosava je čak zahtevao da se tok reke okrene u suprotnom smeru, a glumcima je davao filmske kostime nekoliko nedelja unapred kako bi se srodili sa njima.

Njegovi najpoznatiji filmovi su "Pijani anđeo", "Rašomon", "Živeti", "Sedam samuraja", "Krvavi presto", "Skrivena tvrđava", "Telesna straža", "Riđobradi", "Kagemuša" i "Haos".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni