INSPIRACIJA PESME ŠABANA ŠAULIĆA: Premijera predstave "San o zavičaju" za rođendan niškog Narodnog pozorišta

J. Ć.

10. 03. 2023. u 14:45

TRI dana u jednoj seoskoj kafani. Ekipa drugara kojima je idol Šaban Šaulić. Jedna devojka, jedna majka, jedna sestra i još malo familije.

ИНСПИРАЦИЈА ПЕСМЕ ШАБАНА ШАУЛИЋА: Премијера представе Сан о завичају за рођендан нишког Народног позоришта

Foto Nikola Milosavljević

Jedan čuvar krava bez krava i još jedan koji je glavni negativac u selu. Tu su svojim poslom. Nisu se svojim herojskim delima niti značajnim mislima kvalifikovali za junake drame. Ne pripadaju konvencionalnom građanskom pozorištu. Ni oni, ni muzika koju vole, ni snovi koje neki od njih možda nisu ni imali.

Ovo je tek kratak opis drame „San o zavičaju” koji je zapravo podnaslov komada „Svrati, reče čovek” Ivana Velisavljevića, u režiji nagrađivanog Milana Neškovića koja će biti izvedena u subotu uveče, 11. marta od 20 sati na Maloj sceni Narodnog pozorišta Nišu. Predstava će se održati na dan kada Pozorište obeležava 136 godina postojanja.

- Ovo je savremena dramska priča o životu u Srbiji, odlasku u svet i povratku u zavičaj. O odumiranju života izvan gradova i dezorijentaciji koja ih prati - ističu autori.

Priča se odvija kroz tri dana u seoskoj kafani. U njoj je ekipa kojoj je idol Šaban Šaulić.

-Radi se o komadu koji je napisan po motivima pesama Šabana Šaulića, ali nema direktne veze sa preminulim pevačima, već sa likovima iz njegovih pesama. Otkrio sam jednu specifičnost, a to je da je on redak narodni pevač koji ima dramsku strukturu u svojim pesmama i koji nam uvek priča priču. Od autora su to mogli Đorđe Balašević, Duda Buržujka, a od narodnjaka niko-kazao je Nešković.

On je dodao da ga je ovom komadu privukla poetičnost samog komada, koji je zapravo komentar srpskog društva, koje je u problemu, alkoholizmu, narkomaniji i vodi ka jednom mraku i pesimizmu. Ipak, ekipa niškog teatra je uspela da napravi jednu optimističnu priču, koja ne ostavlja nikakav gorak ukus u ustima, a bavi se svim problemima o kojima je pisac pisao.

-Konstantin se vodi kao glavni lik, ali pored njega se dešava cela radnja. On je samo učesnik svega toga. Povratnik iz Amerike koji se vraća u svoje rodno selo. Da li je uspeo, da li je zadovoljan? Otišao je za boljim sutra, a dočekalo ga je bolje juče. On je lik koji trpi sva dešavanja i ta gradacija nije bila laka. Nadam se da smo svi zajedno uspeli u tome - kazao je glumac Marko Radojević.

Konstantina Kola Vitasa tumači Marko Radojević, a lik Katarine glumi Maja Vukojević Cvetković. U glumačkoj ekipi su i Sanja Krstović, Bratislava Milić, Miloš Cvetković, Danilo Petrović, Aleksandar Stevanović, Andrija Mitić, Stefan Mladenović, Aleksandar Marinković i Aleksandar Mihailović.

Dramaturg je Jelena Mijović, scenograf Marija Kalabić, kostimograf Biljana Grgur, koreograf Andreja Kulešević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili