NEGATIVCI ME INSPIRIŠU: Brajan DŽerati, zvezda serije "Široko nebo", o karijeri i ulozi koja mu je promenila život

NIKOLA DRAŽOVIĆ

18. 02. 2023. u 06:45

JEDAN od najuspešnijih holivudskih scenarista, autora i TV producenata, dobitnik čak 11 Emi nagrada, Dejvid E. Keli ("Ali Mekbil", "Advokatura", "Nevine laži"), pre dve godine predstavio nam se novom serijom "Široko nebo", čiju drugu sezonu trenutno pratimo na kanalu Foks, radnim danima, od 21.00. Ova uzbudljiva krimi-drama sa primesama trilera prati mladu detektivku Kejsi Devel (Kajli Banberi) i njenog iskusnijeg kolegu Kodija Hojta (Kajli Banberi) tokom rešavanja najstrašnijih zločina.

НЕГАТИВЦИ МЕ ИНСПИРИШУ: Брајан Џерати, звезда серије Широко небо, о каријери и улози која му је променила живот

Foto Foks

Smeštena u nepregledne divlje šume Montane, na samom severu SAD, koje presecaju samo milje autoputa i poneko izolovano mestašce, radnja serija donosi atmosferu legendarnog "Tvin Piksa". Sve počinje kada kamiondžija na udaljenom putu usred ničega kidnapuje dve sestre, a detektivski tandem krene u potragu za njima kako bi rešio ovaj slučaj. Međutim, ubrzo shvataju da otete devojke nisu jedine koje su nestale u tom regionu. Do sada smo obično imali priliku da razgovaramo sa junacima serija, a ovog puta pružila nam se prilika da iz prve ruke, od glumca Brajana Džeratija, saznamo kako je to biti u koži negativca. Brajan je u seriji "Široko nebo" tokom prve dve sezone dočarao lik Ronalda Pergmana, jednog od dvojice kidnapera u popularnom krimiću.

- Nekima će to zvučati šokantno, ali uživam u svojoj ulozi jezivog psihopate - otkriva nam na početku razgovora glumac koga smo upoznali pre čitavu deceniju u vampirskoj hit sagi "Prava krv", a u međuvremenu gledali u mnogim poznatim TV serijama kao što su "Rej Donovan", "Čikaška bolnica", "Čikaška policija", "Čikaška hitna pomoć", koje se emituju na kanalu Foks lajf, ali i u legendarnoj seriji "Carstvo poroka", nagrađenoj sa čak 20 Emija, uz više od 60 nominacija za isto priznanje. Zato nas je zanimalo šta je to u roli Ronalda Pergmana delovalo poput magneta na Džeratija.

Foto Foks

- Sa devojkom sam u vezi negde od početka emitovanja ove serije. Sticajem okolnosti, zbog pandemije koja nam je oduzela dve godine normalnog života, dugo smo bili izolovani, i nisam imao priliku da uživo upoznam njene prijatelje i porodicu. Zbog toga sam dugo bio "Ronald sa TV". To je bio njihov prvi utisak o meni. Čak i moji prijatelji u to vreme najviše su me zvali da me pitaju kada ću ponovo da budem na televiziji. I svima je utisak bio da moju rolu obožavaju jer sam u njoj toliko jeziv. I to me je ludo zabavljalo - otkriva glumac priznajući da mu je ta Ronaldova crta američkog psiha bila i najprivlačnija kod njegovog antijunaka. A šta nam donosi drugi ciklus?

- U osam novih epizoda nastavljamo da pratimo avanture Dženi Hojt i Kejsi Devel, kojima su se putevi na trenutak razdvojili. Kejsi se fokusirala na pronalaženje Ronalda, koji joj je za dlaku izmakao na kraju prvog ciklusa, dok se Dženi pridružila lokalnoj policijskoj stanici. Ono što je najzanimljivije jeste to da Ronalda u novim epizodama otima neko ko bi mogao da bude brat blizanac Rika Legarskog, njegovog saučesnika u zločinu iz prve sezone. Kao što znamo, Ronald i Rik su bili deo lanca trgovine seksom sa sedištem u Kanadi. Držali su žene kao taoce pre nego što ih prebace preko granice - objašnjava nam glumac, priznajući da je u svom liku zavoleo tu "američku izbirljivost".

- On živi kod kuće sa svojom majkom koja ga "davi". Ona naizmenično ocrnjuje i mazi svog odraslog sina, uspostavljajući uznemirujuću dinamiku između njih. U jednoj jezivoj sceni iz jesenje sezone, Ronald, koji ne može da spava, uvlači se u krevet sa svojom majkom. U drugom, pak, on je guši, puštajući je da diše sekundu pre nego što je ubije. Kada sam dobio opis lika, pomislio sam: "Ovo je kao da Džoker upoznaje Toma Henksa u komediji 'Veliki'". Ima nekog potisnutog besa u njemu protkanog problematičnim odnosom sa ocem i majkom - ističe Džerati, tvrdeći da do danas još nije uspeo da prokljuvi ko je zaista Ronald Pergman.

Foto Foks

- Još pokušavam da shvatim gde je ta linija gde se zamagljuju dva Ronalda i postaju psihopata kog znamo iz serije. Hiljadu puta sam prošao tom stazom i još sam slep u magli.

Mislim da je Ronald veoma dobar u određenim stvarima na kojima nastavlja da radi i kojima se ponosi. Ima nešto što je potpuno dečačko i detinjasto na njemu. Nije razvijen emocionalno, što je posledica njegovog odnosa sa majkom. On je momak koji je psihički i životno pretučen, i kome su rekli da nije dovoljno dobar. On se igra sa ispravnim i pogrešnim, ali da li zna razliku - pita se glumac, govoreći o seriji koja je zasnovana na proslavljenom romanu "Autoput", spisatelja Si Džeja Boksa.

- Ono što razlikuje ovu seriju u odnosu na sve ostale slične jeste to što smo napustili prvobitnu ideju koja je zastupljena i u romanu, a to je da je Ronald klasičan bradati kamiondžija grubijan koji bi u nekoj verziji mogao da ima i tetovažu na vratu. Naš Ronald je komplikovan lik i ono što smo uradili jeste to da smo njegov karakter podmetnuli u nekoga ko je prijatne spoljašnosti, finih manira i uglađen. Odstupili smo od tog klasičnog šablona. I fini likovi ubijaju. Možda čak i češće i krvoločnije nego oni za koje bismo na prvi pogled rekli da su negativci - ističe Brajan, dodajući da posle nekog vremena shvatio da se Ronald u stvari plaši. Kako Brajan kaže - Ronald nije heroj. On je tip čoveka koji ne govori osim ako ne treba da govori.

- Sjajno je kada možete na neki način dati malo empatije zlikovcima i mrzeti ih jer su tako loši. Na taj način publika sa njima uspostavlja emocionalnu vezu koja obogaćuje priču - smatra glumac koji trenutno snima i seriju "1923", spinof popularnog "Jeloustouna" sa Kevinom Kostnerom u glavnoj roli. Brajanu u ovoj seriji društvo pravi Harison Ford, a nas zanima kako iz pozicije glumca izgleda njegovo putovanje kroz žanrove, vreme i prostor u različitim projektima.

- Sve je to pitanje kvaliteta produkcije, toga koliko je scenario dobar i, naravno, koliki je budžet nekog projekta. Uvek pomenem onu pošalicu. Znate li koja je razlika između ludaka i glumca. Obojica se pretvaraju da su neko drugi. Jedina razlika je u tome što uveče kada dođemo kući, ludak ostaje u ulozi, a glumac ne (smeh). Blagoslovljen sam time što sam zahvaljujući svom poslu imao šansu da proživim sve te živote i likove, i da na taj način obogatim svoju dušu. To je ono što glumce čini spremnim za nove izazove. Ali na kraju dana ja sam, ipak, samo Brajan Džerati. Nadam se (smeh).

 

GLUMAC, SURFER, HUMANITARAC

BRAJAN je rođen u američkom gradiću Toms River u Nju Džersiju. Još tokom srednje škole znao je da će se baviti glumom, te je rano počeo sa pripremama za Akademiju. Pre nego što se upustio u glumačke vode, radio je kao instruktor surfovanja, budući da je "jahanje talasa" jedna od njegovih najvećih ljubavi. Glumac izuzetno ceni svoju privatnost, tako da se o njegovom ljubavnom životu ne zna mnogo, osim toga da je u vezi sa top modelom, modnom dizajnerkom i fotografkinjom Amber Kekič. Glumac u biografiji ima zavidan spisak uloga u poznatim i nagrađivanim TV serijama, stoga i ne čudi što je do 2019. godine zaradio prvih 20 miliona dolara. Brajan je, međutim, i veliki humanitarac, pa veliki deo zarade odvaja za razne fondove i pomoć onima kojima je ona najpotrebnija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!