KNJIŽEVNI KRITIČARI BIRAJU KNJIGU GODINE (8): Dela kao putokazi

V. N.

17. 02. 2023. u 07:30

UISTINU velike sopstvene jubileje srpska kultura ne vidi ili ih više ne oseća kao svoje, kaže Mikić

КЊИЖЕВНИ КРИТИЧАРИ БИРАЈУ КЊИГУ ГОДИНЕ (8): Дела као путокази

Ilustracija Novosti

RADIVOJE MIKIĆ (Beograd)

1. PUT ZA HUM, Gojko Đogo (SKZ)

2. PLAVA MEDUZA, Bratislav Milanović (SKZ)
3. DRUGA PAMET, Miroslav Cera Mihailović (SKZ)
4. ROD ORAHA, Dragan Hamović (SKZ)
5. BRANKO, ROMANTIČARSKI PESNIK, Nenad Nikolić (SKZ)

Foto Z. Jovanović

SRPSKA kultura se nalazi u čudnom stanju da ni uistinu velike sopstvene jubileje ne vidi ili ih više ne oseća kao svoje. Takav jubilej je bila, glasno prećutana, 130. godišnjica SKZ. A da je SKZ još u snazi pokazuje i mogućnost da se izbor knjiga za tako značajnu nagradu, kao što je "Meša Selimović", sačini od knjiga koje su objavljene u samo jednoj biblioteci SKZ - u "Plavom kolu". I u tom izboru je sve: i reprezentativni pesnici i izvanredan debi u romanu i studija koju smo dugo čekali, studija o Branku Radičeviću. Ako se pesnici kreću kroz kulturno-istorijski prostor od antike do danas, ako svako na svoj način, mitologizuju prostor i vreme za koje vezuju pesmu, ako jedan kritičar i pesnik pokazuje da može da ispriča dobru priču o formiranju jednog senzibiliteta, onda i već afirmisani tumač srpske književnosti može da se vrlo uspešno nosi sa teškim zadatkom, sa tumačenjem pesnika koji je uvek uz nas.

* * * * * * * * *

MILIVOJE PAVLOVIĆ (Beograd)

1. PUT ZA HUM, Gojko Đogo (SKZ)

2. U CARSTVU VETROVA ARAMEJSKIH, Selimir Radulović ("Laguna")
3. PLAVA MEDUZA, Bratislav Milanović (SKZ)
4. SRPSKI PESNIK. MILAN RAKIĆ I KOSOVO, Jovan Pejčić (Fondacija "Grupa sever")
5. KUKAVIČKE JUNAČKE PESME, Milan Todorov ("Arhipelag")

Foto Privatna arhiva

VERAN tematsko-motivskim krugovima iz ranijih knjiga, oslonjen na gorko iskustvo, pesnik G. Đogo dodatno osvetljava naoko poznatu dimenziju "pisanja po svojoj koži"... Pesme S. Radulovića funkcionišu i kao samosvojne, dvostruke ikone. Utemeljene su na sopstvenom religijskom iskustvu, na suptilnom tumačenju biblijskih tekstova i na učenjima bogotražitelja, koje pesnik vidi kao putovođe. Knjiga B. Milanovića naseljena je višeznačnim toponimima i obogaćena poemom "Sto na raskršću", o udesu srpskog naroda koji je izgradio "kuću nasred puta". J. Pejčić je izneo knjigu bez koje se ne može potpuno razumeti mesto Milana Rakića u našoj književnosti, ali ni lepota, slava i muka Kosova.

Iza naslova romana M. Todorova krije se lako čitljiv i dopadljiv roman o sudbini umornog čoveka na početku trećeg milenijuma - toliko aktuelan da se u njemu sreću živi junaci srpske medijske scene.

* * * * * * * * *

TATJANA LAZAREVIĆ MILOŠEVIĆ (Smederevo)

1. FRAKTALI, Tanja Kragujević ("Čigoja")

2. IGLAMO SE JATA, Dragan Marković ("Dijak")
3. FILATELIST, Nebojša Lapčević (NB "Stefan Prvovenčani")
4. LEPTIROVA ODBRANA, Miloje Radović ("Partenon")
5. TEFERIČ NA SLAVIJI, Sanja Savić Milosavljević ("Bedem")

Foto privatna arhiva

PESNIKINjA T. Kragujević lucidno proniče u zagonetnu igru fraktala vezujući intimno i arhetipsko i preispitujući silnice koje remete njihov sklad. U zbirci pesama D. Markovića u dramatično zaoštrenom kontrastu su infantilno i infernalno: po modelima dečjih igara predočava se svet u kojem je zlo totalizovano. Između prološke i epiloške pesme u zbirci N. Lapčevića nižu se pisma iz sveta o svetu i duhu sveta u kojima čovek prepoznaje i odgoneta "život svoj". Sedam povesti o ratnim zbivanjima na Kosovu i Metohiji 1999. razvijaju se, u romanu M. Radovića, paralelno u realnoj i poetsko-simboličkoj ravni osvetljavajući lomove, iskušenja i preobražaje ljudske duše. S. S. Milosavljević u svom romanu ukršta sudbine triju likova sasma različitih, ali povezanih potrebom za samospoznajom i ljubavlju koja otvara duhovnu perspektivu u hladnom, otuđenom svetu.

* * * * * * * * *

NEMANjA VELjOVIĆ SUBROSA (Beograd)

1. SRPSKI SREDNjOVEKOVNI GRBOVI, Nikola Giljen ("Dereta")

2. SAM O SEBI, Srđan Karanović ("Geopoetika")
3. DOKTOR D, Goran Marković ("Laguna")
4. TEFERIČ NA SLAVIJI, Sanja Savić Milosavljević ("Bedem")
5. BEZGREŠNO ZAČETA, Barbara Novaković ("Poetikum")

Foto privatna arhiva

ČITA se više nego ikada pre. Ali, šta se čita - ne znamo. Ovo su neki od predloga šta bi trebalo pročitati, jer imaju sadržaj. No, nemaju li sve knjige sadržaj? Književno polje poprimilo je svakojake oblike ne-književnih razglednica, književnost je i dalje na vrhu planine, kao nekakav hram tajne. Put do hrama je trnovit, ali je moguć. O tome svedoče Ivo Andrić, Milorad Pavić, Borislav Pekić. Predlažem ova dela za nagradu jer svako od njih ima ponešto što je potrebno i presudno na tom putu ka vrhu planine. Neko je tek na početku, neko na pola puta. Prve ometa lenjost, druge nedostatak volje. Zar nismo svi mi ovde zarad književnosti? Ovo su zaista dobre knjige, tj. putokazi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom