VEČERAS OTVARANJE HERCEGNOVSKOG ZIMSKOG SALONA: Prva nagrada za Ivanu Živić i rad “Tišina” (FOTO)

V.V.

09. 02. 2023. u 12:05

Na 56. Hercegnovskom zimskom salonu, jednoj od najstarijih manifestacija te vrste u regionu prvu nagradu je prema odluci tročlanog žirija zaslužila Ivana Živić (Srbija) za rad “Tišina”.

ВЕЧЕРАС ОТВАРАЊЕ ХЕРЦЕГНОВСКОГ ЗИМСКОГ САЛОНА: Прва награда за Ивану Живић и рад “Тишина” (ФОТО)

Foto: Galerija"J.B.Benković"

U žiriju su radili istoričarke umetnosti Lucija Đurašković i Jasmina Žitnik i magistar likovne umetnosti Vojislav Vojo Kilibarda. U obrazloženju nagrade za rad “Tišina” Ivane Živić  navedeno je da je “umetnica svoju  vizuelnu inventivnost  izrazila na retko kreativan način koji predstavlja odraz dubokog misaonog procesa oplemenjog emotivnim stanjem koje priziva na buđenje i dijalog u nama samima otvarajući teško pristupačne dubine ljudskog bića a iskazane na simboličan način preko tri izdvojena elementa: ženske figure, vode i enterijera”.

Druga nagrada, pripala je Petru Hranueliju (Hrvatska) za skulpturu “Anđeo stiže” Žiri je  u obrazloženju naveo “I prozračni anđeo u plavičastoj staklenoj formi je stigao, u prostor ove galerije da nam optimizmom osvetli put  i ukaže na moć umetničkog, koja se uvek nanovo i nanovo, kroz različitu materijalizaciju, budi i opstaje oslobođena granica prostora i vremena”. Treća nagrada ravnopravno je dodeljena  Marku Petroviću Njegošu za skulptorski rad “Gej” i Milija Stojanović za skulpturu “Prtljag”- Obojica autora sui z Crne Gore a za njihova dela žiri je ocenio da u “centar svog likovno-umetničkog interesovanja postavljaju temu života i žene kao darovaoca tog, po sebi, neverovatnog čuda koje se zove život”. Marko Petrović Njegoš to čini “kroz arhaičnost forme ženske figure, nimalo slučajno oblikovane u terakoti” a Milija Stojanović “iskazuje izuzetnu stvaralačku inventivnost”  i “na osobnen i autentičan način, postavlja vjčito franklovsko pitanje o smislu I pronalaženju smisla našeg postojanja”.

Selektor ovogodišnjeg Hercegnovskog zimskog salona  Goran Ćetković temu je odredio naslovom „Od figurativnog do apstraktnog“. Koncept same izložbe, kao i selekcije umetnika, u funkciji je promocije univerzalnih likovnih vrednosti, objasnio je Ćetković I dodao da se na Salonu predstavlja 34 autora iz Crne gore ali i iz  Njujorka, Zagreba, Beograda, Sarajeva, Berlina...

-Imamo umetnike koji se u svom radu kreću u domenu hiperrealizma, fantastike, nadrealizma, ekspresionizma, konceptualne umetnosti do same apstrakcije. Najvećim delom su zastupljena slikarska i vajarska dela izvedena u različitim tehnikama i materijalima. Ono što povezuje sve autore je to što se svi oslanjaju na one tradicionalne i klasične vrednosti koje su kroz njihovo delo transponovane u moderne izraze i forme koji prate savremene tokove – rekao je Ćetković.

Hercegnovski zimski salon biće otvoren večeras (četvrtak, 9. Februar) u 18 sati u Gradskoj kaleriji “Josip Bepo Benković”. Postavka će za publiku biti otvorena do 15. marta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju