"HOROS" SRPSKIH SVETITELJA: U novosadskom KC „Svilara“ izložba ikona Jelene Hinić inspirisanih Kosmetom

J. S.

09. 02. 2023. u 15:18

UZ vizantijsko pojanje pravoslavnog crkvenog hora „Sveti Jovan Damaskin“ u Kulturnom centru „Svilara“ u Novom sadu otvorena je izložba „Horos Srba svetitelja”Jelene Hinić,ikonopisca i istoričara umetnosti .Njena dela inspirisana Kosovom i Metohijom za ovu priliku predstavljena su na fotografijama Radeta Kovača. Izložba će trajati do 1. marta svakog dana od 10 do 19 sati,a ulaz je besplatan.

ХОРОС  СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА: У новосадском КЦ „Свилара“ изложба икона Јелене Хинић инспирисаних Косметом

Grad NS

Na svečanom otvaranju ove postavke, član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić izrazio je zadovoljstvo povodom ove prilike da se vernicima i svim ljubiteljima pravoslavne umetnosti približi remek-delo savremenog ikonopisa.

- Posetioci ove izložbe biće u prilici da sa reprodukcija i majstorskih fotografija otkriju šta se nalazi u visinama pod kupolom Hrama Svetog Save i da se upoznaju sa jedinstvenim svetom lepote u kojima su do sada mogli da uživaju samo izdaleka, - rekao je Rožić.

Jelena Hinić (1972) pođena je u Beogradu gde živi i radi. Diplomirala je slikarstvo na akademiji Srpske Pravoslavne Crkve za umetnost i konservaciju kao i istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Učestvovala je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu i dobitnik je više nagrada za ikonopis.

Autor je 60 ikona Srba svetitelja, koje su predstavljene u galeriji Etnografskog muzeja 2005. godine, zatim velike ikone Svetog Nektarija Eginskog za Onkološki institut kao i velike žitejne ikone Prepodobnog Teoktista za manastir Đurđevi Stupovi u Rasu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)