PROMOCIJA KNJIGE "MALO IZNAD TLA": Lično svedočanstvo Srđana Karanovića

A.P.

03. 02. 2023. u 17:25

U DVORANI Kulturnog centra Beograda, 9. februara biće održana promocija knjige "Malo iznad tla - Srđan Karanović o svojim filmovima" autora Stefana Arsenijevića, u izdanju Filmskog centra Srbije. Na promociji će govoriti urednik knjige Miroljub Stojanović, kritičar Srđan Vučinić čiji je esej o Karanovićevim filmovima takođe u knjizi, Srđan Karanović i Stefan Arsenijević.

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ МАЛО ИЗНАД ТЛА: Лично сведочанство Срђана Карановића

Srđan Karanović na snimanju filma "Petrijin venac" / Foto Mitar Trninić

Nakon razgovora, kao svojevrsnu filmsku poslasticu, publika će imati ekskluzivnu priliku da na velikom bioskopskom platnu pogleda Karanovićev kratki diplomski film iz Praga "Neblbni" (Ma nemoj) iz 1968. u kojem Goran Marković glumi glavnu ulogu, a koji mnogi smatraju pretečom serije "Grlom u jagode", a potom i kultni TV film "Pogledaj me, nevernice" iz 1974. godine.

- Oduvek sam najviše voleo knjige koje su pisali sami autori o svojim filmovima, ili su razgovarali sa svojim kolegama o nastanku tih dela. Iz njih sam možda najviše naučio o odnosu života, slučajnosti i filma. Kada mi je Filmski centar Srbije predložio da radimo nešto nalik na moju monografiju pozvao sam Stefana Arsenijevića, mog bivšeg studenta, danas mog prijatelja i već poznatog reditelja, u pomoć. Tada je sve krenulo - objašnjava Karanović.

Priređivač knjige, reditelj Stefan Arsenijević, dodao je da "nisu želeli da prave klasičnu monografiju":

- Želeli smo živu reč, lično svedočanstvo, interakciju između dvojice kolega i prijatelja. Razgovarali smo polako i temeljno, film po film, u rasponu od skoro dve godine. Ova knjiga je destilat tih uzbudljivih razgovora, puna zanimljivih anegdota, ali i proživljenog uvida u umetnost snimanja filmova i našu sredinu. Mislim da kada pročitate ovu knjigu možete da imate jedan kompletniji utisak, kako o njegovim filmovima, tako i Karanoviću kao ličnosti i reditelju. Verujem da se knjiga čita lako, upravo zato što je u dijaloškoj formi i da može biti zanimljiva bilo kome ko voli Karanovićeve filmove. A takvih je mnogo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MNOGI NE ZNAJU: Ivanin otac poznat je javnosti, a pre glume zajedno sa njim se bavila neobičnim zanimanjem