OPISMENITELJ SRBIJE: Predstavljena knjiga "Dramski junak Dositej" koju je priredio Radomir Putnik

D. Bt.

21. 11. 2022. u 11:21

NEUMORNI teatrolog, dramski pisac i antologičar Radomir Putnik priredio je dragocenu knjigu "Dramski junak Dositej", sa deset pozorišnih, radio i TV drama u kojima je Dositej Obradović junak. Autori ovih tekstova, nastalih u rasponu od 150 godina, su: Kosta Trifković, Jovan Radulović, Milan Đoković, Eliana Gavrilović, Zvonimir Kostić, Miodrag Maticki, Olga Savić, Milovan Vitezović, Slobodan Stojanović i Dušan Belča.

ОПИСМЕНИТЕЉ СРБИЈЕ: Представљена књига Драмски јунак Доситеј коју је приредио Радомир Путник

Foto: "Litografija Anastasa Jovanovića iz 1852."

Knjiga, čiji su izdavači Zadužbina "Dositej Obradović" i RTS izdavaštvo, a uz pomoć Ministarstva kulture i Sekretarijata za kulturu, predstavljena je u Zadužbini velikog prosvetitelja.

- Kako su u dramama predstavljeni gotovo svi značajniji trenuci Dositejevog života, u njima je u isti mah oslikano i istorijsko vreme i društveni život srpskog naroda druge polovine osamnaestog i početka devetnaestog veka, što je takođe jedna od bitnih vrednosti knjige. U svim predstavljenim dramskim oblicima Dositej je kao ličnost, pisac, prosvetitelj, kao nacionalni i kulturni radnik oživljen kao veoma dinamičan, aktivan, otvoren, duhovan, tolerantan i humanističkim vrednostima motivisan stvaralac, spreman na nove izazove i prenošenje znanja srpskom narodu, kojim je trajno želeo da utiče na poboljšanje njegovog života. To je istovremeno bio znak njegovog vrhunskog kulturnog patriotizma, koji se pokazuje kao jedan od najznačajnijih kvaliteta dramskih tekstova u ovoj knjizi - rekao je dr Marko Nedić.

Autori tekstova su slobodno povezivali prostore i likove imajući, pre svega, u vidu umetničku ubedljivost, polazeći od velikih praznina u Dositejevoj biografiji, posebno kada je reč o njegovim odnosima prema ženama. Uostalom, i sam je govorio da ne zna za kaluđera koji ne čezne za ženama. A u vođenju dijaloga i u dramskim napetostima prednjačio je u svom dramoletu Kosta Tripković, rekao je dr Dušan Ivanić.

- O Dositejevim godinama provedenim u Beču zna se veoma malo, ali se iz njegovih pisama koje je slao iz Beograda može rekonstruisati deo njegovog privatnog života - rekao je Putnik.

- Bilo da piše sveštenim licima, građanima, ustaničkim vođama, Dositej u svaku poruku uspe da utka dobre namere. Raduje se dobrom vinu, hlebovima, čuturama s rakijom, ali ne napušta osnovnu nameru da opismeni Srbiju. Njegov lični život proticao je i okončao se u skladu sa njegovim moralnim pogledima.

Specijalno za ovu knjigu slikar Javor Rašajski napravio je tri Dositejeva portreta.

VOLEO DA IGRA PREFERANS

- DOSITEJ je voleo da igra preferans, a njegova ličnost sazdana je od vrlina i dužnosti, ali je dakako imao i ljudskih slabosti i osporavatelja. Uostalom sam u "Sovjetima zdravago razuma" veli: "Ko nejma ni prijatelja ni neprijatelja, taj nejma u sebi ništa valjana" - rekao je Putnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!