ŽIVOT LJUDI TREĆEG SVETA: Više od 70 filmova na ovogodišnjem programu 28. Festivala autorskog filma u Beogradu

A. POPADIĆ

17. 11. 2022. u 12:00

FESTIVAL autorskog filma, koji će se 28. put održati od 25. novembra do 2. decembra publici će ponuditi više od 70 ostvarenja, među kojima su i ona ovenčana nagradama na najprestižnijim festivalima, a ove godine će u Beograd doći i veliki broj autora da i lično pozdrave publiku.

ЖИВОТ ЉУДИ ТРЕЋЕГ СВЕТА: Више од 70 филмова на овогодишњем програму 28. Фестивала ауторског филма у Београду

Milica Joksimović, Srđan Vučinić, Milena Debeljković i Igor Stanković, Foto T. Drobnjak

FAF će otvoriti film "Duhovi ostrva" Martina Mekdone sa Kolinom Farelom i Brendanom Glisonom u naslovnim ulogama, čija je premijera na Venecijanskom festivalu ispraćena sa 15-minutnim ovacijama. U glavnom programu će biti prikazano i nagrađivano ostvarenje Alis Diop "Sent-Omer", "Alakras" Karle Simon, "Magnetna rezonanca" Kristijana Munđuija, "Žena Čajkovskog" Kirila Serebrenikova, "Blisko" Lukasa Donta, dva nova filma Mile Turajlić, ali i "Bajka", poslednje ostvarenje slavnog Aleksandra Sokurova koji stiže u Beograd da preuzme nagradu FAF-a za životno delo "Pogled u svet - Vojislav Vučinić".

Za nagradu "Aleksandar Saša Petrović" za najbolji film u takmičarskom programu boriće se 12 ostvarenja, među kojima je "Oduzimanje" poznatog iranskog reditelja Manija Hađiđija, pakistanski kandidat za Oskar Joyland Saima Sadikija, "Predivna stvorenja" Islanđanina Gudmundura Arnara Gudmundsona, "Brana" Ali Šeri, "Posle sunca" Šarlote Vels, ali i domaći film "Da li ste videli ovu ženu?" reditelja debitanata Dušana Zorića i Matije Gluščevića.

- Drago mi je što su se u takmičarskom programu našli filmovi sa svih kontinenata, osim Australije, a posebno što polovina odabranih filmova dolazi iz zemalja takozvanog trećeg sveta. Previše smo se zatvorili u tu evropocentričnu i zapadnocentričnu perspektivu pa ne vidimo šta se dešava u zemljama trećeg sveta u kojima živi većina svetske populacije - kazao je na najavnoj konferenciji za medije umetnički direktor FAF-a Srđan Vučinić.

"Duhovi ostrva", Foto IMDb

On je naglasio da značajni deo ovogodišnjeg programskog izbora čine žene rediteljke sa odličnim filmovima, a potom dodao:

- Zajednička osobina filmova u takmičarskom programu je da dodiruju neke kritične, neuralgične tačke društva o kome govore, nekad je to kastinska tradicija, nasleđe vojne hunte, krah institucija...

Direktor festivala Igor Stanković najavio je da će o najboljima u takmičarskoj konkurenciji odlučivati tročlani internacionalni žiri koga čine egipatski reditelj Omar el Zohairi, prošlogodišnji laureat nagrade "Aleksandar Saša Petrović" za film "Perje", njegov francuski kolega Serž Bozon i makedonska rediteljka Teona Strugar Mitevska.

- Ekskluzivno, FAF će premijerno prikazati jedan filmski raritet, nastavak kultnog natprirodnog horor serijala "Kraljevstvo" Larsa fon Trira, čije su prve dve sezone izašle 1994, pa 1997. godine. Treći deo, "Kraljevstvo: Egzodus", jeste petodelna mini-serija koju je svetska publika prvi put imala priliku da pogleda na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu, a mi na FAF-u je prikazujemo u toku jednog dana - kazao je Stanković.

Na festivalu će biti priređen i omaž nedavno preminulom velikanu svetskog filma Žan-Liku Godaru, ali i prikazane remasterizovane verzije čuvene trilogije Kišlovskog "Tri boje" i "Istorija građanskog rata" (1921) Dzige Vertova.

Zavesu na 28. FAF 2. decembra spustiće hvaljena drama Darena Aronofskog "Kit", u kojoj je Brendan Frejzer, po mišljenju svetskih kritičara, ostvario ulogu života.

RADIKALNA DELA

PROGRAMSKA koordinatorka Milica Joksimović najavila je i prateće programe 28. FAF-a u kojima se takođe nalaze velika autorska imena i zanimljivi filmovi.

- U Bande A Part, koji prikazuje najradikalnija dela, publika će moći da vidi devet  naslova, među kojima i dela poznatih autora Radu Žudea, Alis Diop, kao i "Strast" Žan-Lik Godara. Program "Hrabri Balkan" predstaviće sedam filmova iz zemlje i regiona, a program "Sirovo" pet naslova, među kojima i danskog kandidata za Oskar "Sveti pauk" Alija Abasija - otkrila je Milica Joksimović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!