FILMSKA STORIJA O ŠPIJUNAŽI I LJUBAVI: Održana premijera dugoočekivanog domaćeg špijunskog trilera "Vera"

S. V.

09. 11. 2022. u 23:17

DUGOOČEKIVANI domaći špijunski triler "Vera" od danas je u bioskopima! Premijera filma koji je snimljen po istinitoj priči o Veri Pešić - "srpskoj Mata Hari", četvorostrukoj špijunki iz Drugog svetskog rata održana je sinoć u bioskopu tržnog centra "Galerija".

ФИЛМСКА СТОРИЈА О ШПИЈУНАЖИ И ЉУБАВИ: Одржана премијера дугоочекиваног домаћег шпијунског трилера Вера

Foto I. Marinković

Publika je, sudeći po višeminutnom aplauzu po završetku projekcije, bila oduševljena.

Glavnu ulogu tumači Jovana Stojiljković, koja je crvenim tepihom sinoć prošetala sa izabranikom, glumcem Goranom Bogdanom. Osim nje, u ostvarenju reditelja Nedeljka Kovačića su i Petar Zekavica, Tihomir Stanić, Viktor Savić, Nikola Kojo, Nebojša Dugalić, Aleksandar Srećković Kubura, Vuk Kostić, Milica Tomašević, Miona Marković...

Film prikazuje kako u lavirintu špijunskih igara na Balkanu, od Beča do Carigrada, Vera Pešić opstaje među jugoslovenskim, nemačkim i britanskim špijunima sa dvostrukim i trostrukim zadacima. Sama, bez ideologije, ali odlučna da se bori i preživi. Od mlade žene koja je volela holivudske filmove, svetlosti velegrada i želela glamurozan život, na kraju je Leskovčanka Vera Pešić postala saradnik okupatora, optužena za izdaju. "Vera" je priča o ženi u muškom svetu, što je čini aktuelnom i u današnje vreme.

Foto I. Marinković

- Za mene je ovaj film važan i posmatram ga sa tri aspekta. Prvo, inspirisan je istinitom pričom koja će verujem zaintrigirati gledaoce. Drugo, retki su primeri kod nas da snimamo filmove o ženama, a treće je sama Vera Pešić - rekla je glumica Jovana Stojiljković.

- Kroz rad na filmu ja sam je zavolela, osećala, kakva god ona bila. Mi je ne posmatramo crno-belo, da li je radila dobre ili loše stvari, jer je radila oboje, i po sebe i po druge.

Foto I. Marinković

Pošto je upoznala nemačkog obaveštajca Karla Krausa, njen kratki i tragičan život krenuo je u sasvim drugom pravcu. Kroz film, osim same Pešićeve, promiču i neke druge istorijske ličnosti, poput četničkih vođa Koste Pećanca i Radoslava Đurića, komunističkog lidera Milivoja Perovića i mnogih drugih.

Jovana Stojiljković, Foto I. Marinković

Snimanje je trajalo 70 dana, a scenaristkinja Kristina Đuković rekla je da su koristili dosijee iz različitih izvora i arhiva. Jedini direktan izvor bilo je nekoliko sačuvanih pisama koje je Vera pisala različitim ljudima.

Goran Bogdan, Foto I. Marinković

VELIKO INTERESOVANjE

PRVO prikazivanje "Vere" izazvala je veliko interesovanje publike. U "Galeriji" su sinoć na premijeri bili glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Milorad Vučelić, voditeljka RTS Marija Veljković, glumice Katarina Marković, Borka Tomović, udovica muftije Muamera Zukorlića Elma...

Foto Ataimages

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju