POGROM SRBA, PA PESMA PAVLINE I BEOGRADSKOG SINDIKATA: Počinje festival „Dan pobede - filmske priče o osvajanju slobode“

J. S.

07. 11. 2022. u 10:29

POVODOM Dana primirja, a u organizaciji Udruženja Tesla global forum, u Novom Sadu počevši od danas pa do 10.novembra traje treći Međunarodni filmski festival „Dan pobede - filmske priče o osvajanju slobode“.

ПОГРОМ СРБА, ПА ПЕСМА ПАВЛИНЕ И БЕОГРАДСКОГ СИНДИКАТА: Почиње фестивал „Дан победе - филмске приче о освајању слободе“

Tesla global forum

Festival će biti otvoren danas (14.00) u Kulturnom centru Novoga Sada projekcijom ostvarenja „Mrak“, reditelja Duška Milića. Reč je o filmu koji govori o martovskom pogromu na Kosovu i Metohiji 2004. godine i koji će ove godine predstavljati našu kinematografiju u trci za nagradu Oskar u kategoriji najbolji međunarodni film. Posle projekcije, publici će se obratiti autor filma Dušan Milić i reditelj Dragoslav Bokan.

-Kao i prošle godine, kada su posetioci imali priliku da pogledaju izvanredne filmove, poput Božijeg Čoveka Jelene Popović i Dare iz Jasenovca Predraga Gage Antonijevića, a potom uživaju u spektakularnom koncertu grupe Beogradski sindikat na novosadskom SPENS-u, i ove godine pobrinuli smo se da ponudimo najatraktivniji filmski i muzički program — kaže Goran Marić,prvi čovek Tesla Global foruma.

Sutra, drugog festivalskog dana, u istom terminu biće prikazan dokumentarni hrišćanski film „Gde si Adame?“, koji se bavi Svetom Gorom atonskom i bratijom manastira Dohijar. Prikazivanje ovog filma, blagoslovio je Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije. Publici će se predstaviti producent filma Aleksandar Pliska.

U sredu 9. novembra ( 14.00) novosadski filmofili imaće priliku da upoznaju velikog filmskog reditelja i scenaristu Lordana Zafranovića, koji će učestvovati na tribini „Razgovori sa autorom.“ Potom će biti prikazan njegov  legendarni film „Okupacija u 26 slika“, dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih priznanja.

U četvrtak, 10. novembra(20.00) u velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta održaće se koncert Pavline Radovanović, devojčice anđeoskog glasa, koja po drugi put nastupa u ovom najstarijem srpskom teatru. Koncert je humanitarnog karaktera, a prikupljena sredstva namenjena su za oslikavanje i rekonstrukciju hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu, na Kosovu i Metohiji. Pavlina će nastupiti uz pratnju Velikog orkestra Radio-Televizije Vojvodine, a specijalni gosti biće grupa Beogradski sindikat, KUD „Vila“ i hor KUD-a „Svetozar Marković“.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)