VELIKANI PRISAJEDINJENJA U 22 PORTRETA: Jedinstvena izložba Muzeja Vojvodine i Istorijskog arhiva Novog Sada

J. S.

08. 11. 2022. u 10:41

U ISTORIJSKOM arhivu Grada Novog Sada ( Filipa Višnjića 2a) danas u 12 sati biće otvorena izložba „Portreti znamenitih ličnosti iz doba prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918“ autora Zorana Veljanovića, arhivskog savetnika i kustosa – istoričara.

ВЕЛИКАНИ ПРИСАЈЕДИЊЕЊА У 22  ПОРТРЕТА: Јединствена изложба  Музеја Војводине и Историјског архива Новог Сада

Muzej Vojvodine

Na izložbi koja će trajati do 15.novembra biće izložena 22 portreta iz Zbirke Muzeja prisajedinjenja 1918. godine i bista Kralja Petra I Karađorđevića. Portreti su u najvećem broju dela savremenih vojvođanskih akademskih slikara i izrađeni su u tehnici ulje na platnu po narudžbini autora izložbe 2018.godine da bi bili deo stalne postavke koja je pravljena povodom stogodišnjice prisajedinjenja Srema,Banata,Baranje i Bačke matici Srbiji.

Ova jedinstvena zbirka sadrži,među ostalima, portrete Svetozara  Miletića i njegovog sina Slavka,Jaše Tomića, Blaška Rajića i svih sedam poslanica na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Novom Sadu (25. novembar 1918).One su na tom istorijskom zasedanju predvođene Milicom Tomić,suprugom Jašinom i kćerkom narodnog tribuna Svetozara Miletića.To su - Mara Malagurski, Anastazija Manojlović, Marija Jovanović, Olga Stanković, Katica Rajčić i Manda Sudarević. Zanimljivo je da je i posle obeležavanja jubileja u poslednje tri godine zbirka portreta uvećana akvizicijom i poklonima dela akademika Save Halugina.

Danas na svečanom otvaranju postavke u izložbenoj sali Istorijskog arhiva Grada Novog Sada,publici će se obratiti Petar Đurđev, direktor Istorijskog argiva Grada Novog Sada koji je i  recenzent izložbe, mr Tijana Stanković Pešterac, direktorka Muzeja Vojvodine i autor Veljanović.Postavku će otvoriti gradonačelnik Milan Đurić.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI



 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIČKA LJUBAV PREMA GENOCIDU: CIA čuvala Hitlerove verne sledbenike, sad Vašington lobira za rezoluciju o Srebrenici