LABORATORIJA ZA KREATIVNE IDEJE: U vršačkoj školi "Nikola Tesla" otvoren prvi "mejkers lab" u Vojvodini, drugi u Srbiji

J. J. BALjAK

08. 11. 2022. u 08:20

U ŠKOLSKOM centru "Nikola Tesla" u Vršcu, koji objedinjuje oblasti elektrotehnike, mašinstva i ekonomije, otvoren je drugi "mejkers lab" u Srbiji, a prvi u Vojvodini.

ЛАБОРАТОРИЈА ЗА КРЕАТИВНЕ ИДЕЈЕ: У вршачкој школи Никола Тесла отворен први мејкерс лаб у Војводини, други у Србији

Foto J. J. Baljak

Reč je o multidisciplinarnom i inovativnom prostoru, opremljenom najsavremenijom opremom, u kom će učenici i nastavnici moći da realizuju svoje ideje i projekte na način koji se uveliko primenjuje u obrazovnom sistemu nekih od najrazvijenijih zemalja sveta.

Grupa za obrazovanje, koju čine "Nordeus fondacija", Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa "Digitalna Srbija", za nastavak realizacije ovako značajnog projekta odabrala je baš ovu vršačku školu, zbog činjenice da njihovi učenici i nastavnici godinama sa velikim uspehom razvijaju preduzetnički način razmišljanja. To potvrđuje i više od 20 učeničkih kompanija, kojima škola može da se pohvali.

- "Mejkers lab" je kreativni prostor u okviru škole, koji je posvećen stvaralaštvu dece.

Foto Grupa za obrazovanje

Đaci će tu imati pristup različitoj opremi i materijalima, koji menjaju standardni način predavanja, kada nastavnici stoje ispred table i pričaju deci koja sede u klupama.

Ovaj prostor podstiče njihovu saradnju kroz praktičan rad, što je danas standard u privredi - objašnjava Miloš Đuričanin iz "Nordeus fondacije".

Uz kompletno opremljen novi školski prostor, Grupa za obrazovanje školi je donirala i 10 raspberry pi uređaja i CNC gravernicu.

Kao u najrazvijenijim zemljama sveta, Foto M. Živojinović

- Naši đaci sada imaju na raspolaganju savremeniju tehniku, koja će im, između ostalog, omogućiti da sve ono što su dosad morali da rade ručno, obave uz pomoć mašine za graviranje. Verujem da će ih olakšani rad, osavremenjavanje i korišćenje novih tehnologija podstaći da razvijaju svoje ideje i da jednoga dana sami počnu da prave bolje i savremenije mašine od ovih koje smo sada dobili - kaže Milan Njegomir, profesor elektrotehničke grupe predmeta u ŠC "Nikola Tesla".

Osim ohrabrivanja dece zainteresovane za nauku, kao i podsticanja eksperimentisanja u nastavi, krajnji cilj "mejker laba" je povezivanje škole sa građanskim inicijativama i umrežavanje sa drugim školama na lokalnom i nacionalnom nivou.

Grupa za obrazovanje, Foto Grupa za obrazovanje

POČELO OD ČAČKA

PRVI "mejkers lab" u Srbiji otvoren je krajem oktobra u Medicinskoj školi u Čačku. Nakon Vršca, u planu je da ovakvi multidisciplinarni prostori budu otvoreni i u Leskovcu i Zaječaru, a do kraja školske godine i u još pet škola u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

ZAŠTO ROKFELEROVI FINANSIRAJU SAVU MANOJLOVIĆA: Fondacija koja promoviše interese Amerike plaća Kreni-promeni (VIDEO)