BEG IZ GRADA I SUDAR SA ŽIVOTOM: Serija "Bunar", autora Igora Đorđevića i u režiji Maše Nešković, od 5. novembra na Superstar TV

J. BANjANIN

05. 11. 2022. u 18:38

IZ pera glumca Igora Đorđevića, uz asistenciju Nataše Drakulić i Predraga Gage Antonijevića, dvojca zaduženog za TV hitove, stiže nova, uzbudljiva ali i aktuelna priča. Serija "Bunar", u produkciji "Telekoma Srbije" i kuća "Film danas" i "Dandelion", koju pratimo od 5. novembra, vikendom, u 21.00, na Superstar TV, donosi dramu egzistencijalizma.

БЕГ ИЗ ГРАДА И СУДАР СА ЖИВОТОМ: Серија Бунар, аутора Игора Ђорђевића и у режији Маше Нешковић, од 5. новембра на Суперстар ТВ

Foto: Branimir Milovanović

Kroz deset epizoda, u režiji Maše Nešković, glavni junak, profesor filozofije Radomir Pavlović (Igor Đorđević) traga za smislom i odgovorom zašto, zapravo, postojimo na ovom svetu. Na početku vidimo Radomira kao lepog, elokventnog, uspešnog profesora, omiljenog u medijima, pisca kultne knjige. Ali, jedan događaj sve menja i njegov život se ruši preko noći. On odlazi u rodnu kuću, u centru Šumadije, u selo koje više nije onakvo kakvim ga pamti.

- "Bunar" donosi dubinska pitanja sa kojima baš i ne želimo da se sretnemo. To su velike dileme u glavama malih ljudi, poput razloga našeg postojanja, šta je stvarno naš zadatak, šta znači biti dobar, na šta je Jung mislio kad je rekao da svaki čovečiji um ima senku. Pitanje smisla, greha, a možda najviše besmisla. Ova priča, kao i svaka, od drevnih biblijskih do savremenih holivudskih, arhetipska je priča o borbi dobra i zla. Samo što u ovoj našoj, i zlo i dobro stanuju i bore se između sebe, ne u različitim likovima već unutar svakog pojedinačnog aktera. Nijedan lik nije samo dobar ili samo zao - kaže za "TV novosti" Igor Đorđević.

Ima povrataka koji nas ne vrate sebi, nego nas još više udalje od nas samih. Nekad ih biramo, nekad nas zateknu ili nemamo izbora, a nekad nas odvedu putevima koje ne možemo ni da sagledamo. Pratimo Radomira koji će se na svom putu ukrstiti sa mnogima: zatečenim, zaboravljenim, novim i nepoznatim licima. Kako često biva u životu, neminovno će se promeniti, zato Radomir u bunaru gleda svoj odraz u vodi i traži odgovore.

Seoskog popa i oca tri ćerke u seriji igra Ljubomir Bandović, a ko bi bolje od sveštenika mogao da kaže da li ima spasa za Radomirovu dušu?

- Svi bismo da pročistimo dušu, ali ne bismo da je lek gorak. Svi se teško sastajemo sa svojim mrakovima. Svi verujemo u njih i svi znamo da postoje, i svi bismo da pustimo svetlost u život. Privatno polazim od činjenice da je bol prvo što smo upoznali kad smo se rodili. Devet meseci smo bili u maminoj vodi, i kad izađemo, kad udahnemo, kad čujete bebu kako plače - nju nešto boli. Taj vazduh u plućima je bol. Život je podnošenje bola i život sa bolom. To Radomir mora da shvati. On verovatno živi u ubeđenju da postoji "hepiend" i dan od koga će sve biti u redu. Nema toga. Život je borba - ističe Ljubomir Bandović.

Foto: V. Danilov

Radomirovu rođenu sestru Nacu, koja je za razliku od brata ostala u maloj, učmaloj sredini, tumači Nataša Ninković.

- Ona ima sina iz prvog braka, koji je dete sa posebnim potrebama, i koga igra Vasilije Turčinović. Nacinog sadašnjeg partnera sa kojim živi, ujedno i seoskog lekara, Čedu, tumači Zoran Cvijanović. Nasuprot tome, Radomir predaje na fakultetu, gostuje po emisijama na televiziji i objavio je knjigu koju svi citiraju. U jednom trenutku postao je opasan prodavac magle i ugledan profesor filozofije - otkriva nam koscenaristkinja Nataša Drakulić.

Foto: V. Danilov

Kao i svi u poluzabiti, sklonjeni od velikog grada, života koji poznajemo, i Čeda vuče svoju muku, koja na kraju završava u alkoholu, objašnjava za "TV novosti" Zoran Cvijanović:

- Kad Radomir dođe ovde, to je za nas svetski događaj. Otprilike kao da je došao Noam Čomski da nas obiđe. On je jedini čovek sa kojim možemo da pričamo o filozofiji, poetici, događajima u svetu, o životu. I to je, međutim, sukob, jer on dolazi da pobegne od velikog sveta, a mi ga napadnemo da o njemu priča, i vraćamo ga tamo. Radomir je pobegao da se ovde odmori, da se skloni od sveta, u nadi da će ovde naći mir, a mi mu ne damo mira.

Branka Katić, koja u "Bunaru" igra Radomirovu svastiku Milju, kaže nam da joj sve liči na naš "Tvin Piks" na selu.

- Moja junakinja ima radnju indijske robe, srećno je razvedena i prolazi kroz ono što svaka majka doživljava sa mladom ćerkom - period nerazumevanja. Milja ne može da oprosti Radomiru neke stvari u životu. Kroz emocije i događaje, dotaći ćemo neke bunare naših osećanja. Ne znam šta ćemo izbunariti, ali dotaći ćemo duboka osećanja nesreće i ništavila, mada će biti zabavno, verujte mi. Uvek mislim da je odlično da nešto duhovito ima ozbiljan zaplet iza - ističe Katićeva.

Foto: Branimir Milovanović

Rame uz rame sa Brankom Katić, u ulozi njene ćerke Julije stala je studentkinja četvrte godine FDU, Iva Milanović. U seriji "Bunar" igraju i Nikola Pejaković, Bogdan Diklić, Nenad Jezdić, Milica Janevski, Denis Murić, Nenad Okanović, Miodrag Dragičević, Mina Nikolić, Boris Milivojević, Tatjana Kecman, Marko Janketić, Luka Grbić, Milica Stefanović, Lazar Nikolić, Miloš Samolov, Dejan Tončić, Milivoje Obradović, Milica Gojković i mnogi drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)