PUPINU SMO DUŽNI PONOS I PAMĆENJE: Na štandu "Novosti" Radoslav Pavlović potpisivao knjigu

Marina Mirković

25. 10. 2022. u 10:08

PRIČA o Pupinu je, pre svega misija, zadužbina tom velikom zadužbinaru, dobrotvoru i rodoljubu, ne samo naučniku svetskog glasa već i čoveku velike moći i ugleda.

ПУПИНУ СМО ДУЖНИ ПОНОС И ПАМЋЕЊЕ: На штанду Новости Радослав Павловић потписивао књигу

Foto: N. Skenderija

Ona je poziv da saznamo, naučimo, a pre svega da pamtimo - knjiga spomenik velikanu, ona koja nas spominje na njega ali i opominje na to šta smo mu dužni - a dužni smo mu, u najmanju ruku, pamćenje i ponos.

Ovako Radoslav Lale Pavlović, autor knjige "Pupin - lovac na zvezde" koju je juče potpisivao na štandu Kompanije "Novosti" na Sajmu knjiga, rezimira ciljeve i domete svoje, iz dvanaest priča sazdane romansirane pripovesti o velikanu, a o kojem uglavnom "znamo" nedopustivo malo.

- Pupin bi trebalo, na sve moguće načine, da postane deo naše opšte kulture, ako već ne kroz popularne masovne medije, onda kroz knjige - smatra Pavlović. - Kao što je njegova, Pulicerovom nagradom ovenčana autobiografija "Od pašnjaka do naučenjaka" bila deo obavezne literature u američkim školama, te su uz nju odrastale generacije američke dece, trebalo bi da na neki način bude uvrštena u obaveznu lektiru i kod nas. Zašto samo naša deca ne bi učila - o našim velikanima, koji su odavde potekli i osvojili svet, pre svega nauke, o Pupinu, Tesli, Alasu... Zašto ne bi bio podignut nekakav panteon nauke, u kome bi sigurno našlo mesta bar desetak naših naučnika?

I samog je Pupina, podseća Pavlović, "povukao" njegov učitelj, vukući ga ka sve ozbiljnijim eksperimentima u prvim koracima na putu velikog čoveka ka zvezdama. Stoga je neophodno da neko "povuče" i našu decu, govoreći im o ljudima koji su postigli izuzetnost, uvrstivši lekcije ili knjige koje nas uče o njima u školske programe.

Foto: M. Anđela

- Pokušavao sam, ne bih li "harmonizovao" priču, da pronađem i nekakve Pupinove velike mane - otkriva Lale. - Neverovatno, ali nisam uspeo. Možda je jedino što se pretvorilo u manu, bilo to što je, odrastavši na učenju svoje majke Olimpijade "Budi dobar prema svima, svakome pomozi", Pupin zbog svoje velike dobrote mnogo stradao, doživevši užasno šikaniranje od dijaspore, postavši žrtvom gnusnih tračeva koje niko decenijama nije dovodio u pitanje, govorilo se da je austrijski špijun, da ne govori srpski, da gradi na pokradenom novcu... A samo su njegove finansijske donacije Srbiji bile po svemu ravne donacijama Nemanjića, stipendije za 2.000 siromašnih đaka i mirazi za 1.000 udavača, doniranje svih Predićevih dela Narodnom muzeju, zvono u Ohridu... Fond nazvan po njegovoj majci, Olimpijadi Aleksić, konfiskovan je po dolasku partizana i u njemu nije ostalo ništa, dok je sam Pupin (p)ostao zaboravljen, skrajnut.

Neophodno je, u ovo doba kada nam manjka heroja, svestan je Pavlović, izvući izuzetne ličnosti iz zaborava, iz tame, i ne samo to - već i te velikane prikazati istinito, kao ljude od krvi i mesa. To je, dodaje, još mnogo teže u današnjem, čudnom trenutku, kada se čini kao da samo još "Novosti" ne učestvuju u umanjivanju i potiranju naših nacionalnih vrednosti.

BONUS VIDEO:  LjUDI OSEĆAJU SVAKI STIH: Matija Bećković priredio praznik govoreći svoje pesme na Festivalu Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove