PROTIĆEVO GOSPODSTVO UMA: Postavkom posvećenom veku od rođenja svog osnivača Muzej savremene umetnosti obeležava 57-godišnjicu

M. A. K.

20. 10. 2022. u 07:56

SLIKE iz ciklusa "Sazvežđa", "Horizonti", "Maljeviču u čast", ali i akvareli, pasteli, dokumentarna građa, čine postavku kojom će Muzej savremene umetnosti obeležiti vek od rođenja svog osnivača i dugogodišnjeg, legendarnog upravnika - Miodraga B. Protića (1922-2014).

ПРОТИЋЕВО ГОСПОДСТВО УМА: Поставком посвећеном веку од рођења свог оснивача Музеј савремене уметности обележава 57-годишњицу

Miodrag B. Protić, Foto Foto-dokumentacija MSU

Izložba "Gospodstvo uma: Miodrag B. Protić, život posvećen umetnosti", koja će biti otvorena danas, na 57-godišnjicu ove ustanove, u 17 časova u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, predstavlja radove iz kolekcije MSU, kao i Protićevog legata poklonjenog muzeju 1994, a njeni kustosi su Svetlana Mitić i Katarina Krstić.

Pored likovnog opusa slikara koji je učio kod Jovana Bijelića i Zore Petrović (pored toga diplomirao je i na Pravnom fakultetu), tema izložbe biće i proces nastajanja prvo Moderne galerije 1958, a potom i Muzeja savremene umetnosti 1965. godine. Prema Protićevoj zamisli, MSU je bila prva i tada jedina muzejska ustanova sa profilisanom jugoslovenskom orijentacijom u sakupljanju umetničkih dela moderne i savremene likovne umetnosti. I upravo kroz njegov angažman u prve dve decenije upravljanja Muzejom, moći će da se vidi kako je stvorena ova institucija i kako je stekla ugled i značaj. Reč je o sada već kultnim serijama izložbi, među kojima je bila "Jugoslovenska umetnost 20. veka", kao monografske retrospektive jugoslovenskih i srpskih umetnika. Uspostavio je i međunarodnu saradnju sa relevantnim institucijama kulture, a kao rezulat toga organizovane su brojne značajne izložbe umetnika iz inostranstva.

Kroz posebne segmente izložbe biće pokazani jedinstveni modeli rada i kustoske prakse koje je Protić dosledno sprovodio u Muzeju tokom svog mandata. A poseban akcenat stavljen je na doprinos u prezentovanju i interpretaciji jugoslovenske moderne i savremene likovne umetnosti van granica naše zemlje.

SKUP NA UŠĆU

OBELEŽAVANjE jubileja obuhvatiće i skup u prostoru MSU, na Ušću, koji će se fokusirati na tri najznačajnija aspekta rada Miodraga B. Protića: doprinos na planu umetnosti kao stvaraoca, doprinos u oblasti pisanja - likovne kritike i proze, kao i doprinos u promovisanju i stvaranju muzejskih vrednosti koje su i danas prisutne u radu Muzeja. Na skupu će učestvovati muzealci, umetnici i teoretičari umetnosti iz zemlje i regiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

„PINOKIO“ PODIŽE ZAVESU: Teatri iz Srbije i Bugarske na zaječarskom festivalu