PRAZNIK MUZIKE U NEGOTINU: Otvoreni 56. „Mokranjčevi dani“

S. M. JOVANOVIĆ

10. 09. 2022. u 20:17

U DVORIŠTU Mokranjčeve rodne kuće u Negotinu podignuta je festivalska zastava, 56. put u slavu rodonačelnika srpske muzike.

ПРАЗНИК МУЗИКЕ У НЕГОТИНУ: Отворени 56. „Мокрањчеви дани“

Foto: S.M.Jovanović

Sa muzikom je kao sa molitvom, ona je najfinija sfera duha, ona nas spaja sa suštinom ljudske duše i izvorom stvaranja – rekla je u Negotinu kompozitorka Aleksandra Vrebalov, besednik 56. „Mokranjčevih dana“ i podsetila na trnovit put Stevana Stojanovića Mokranjca da svetu i Srbiji prikaže svu lepotu duha i učini ga univerzalnim jezikom muzike.

U svojoj besedi, Aleksandra Vrebalov, koja je pre sedam godina oživela poslednje, nezavršeno delo Stevana Mokranjca, „Zimnji dani“, zapitala je šta može da se učini da „muzika bude živa, sveprisutna, kvalitetna relevantna za naš život danas i za buduće generacije“.

-Možemo da mislimo široko, uvek držeći na umu univerzalni značaj muzike, da je muzika moralni zakon, da daje dušu univerzumu, krila umu, polet mašti, a šarm i veselje životu i svemu, a da delamo lokalno, primenjujući te vrednosti u našem neposrednom okruženju. Iz te pozicije, bez obzira na neosetljivo okruženje, lako je da služimo i da se dajemo onima koji su sa nama na putu muzike - našim studentima, kolegama, našoj publici – rekla je Vrebalov kojoj je Jovanka Stefanović Stanojević, direktorka negotinskog Doma kulture uručila plaketu „Mokranjčevih dana“.

Praznik muzike u Negotinu otvorila je prof. dr Sonja Marinković, selektorka festivala koja je okupljene pred kompozitorovom bistom upitala da li smo dostojni onog „što nam je svojim darom i pregnućem ostavio Mokranjac“ i hodamo li njegovim stazama.

-Mokranjčev put beše trnovit i težak, ispunjen brojnim iskušenjima. Tim putem vodili su ga intuicija, vizija i znanje. U znak zahvalnosti za sve što je učinio, njegovi Negotinci i sav muzički svet naredne dane proglašavaju danima muzičkih svečanosti u kojima ćemo pokazati ko smo i šta je nastalo iz semena koje je Mokranjac davno posejao. Budimo dostojni našeg velikog učitelja – dodala je dr Marinković.

Početak Festivala po kome se prepoznaje muzička scena Srbije, u prisustvu brojnih poštovalaca neprolaznog stvaralaštva velikana Negotina, sveštenstva i gostiju, tradicionalno su označile fanfare i gromoglasno izvođenje Šeste Mokranjčeve rukoveti u interpretaciji Hora “Mokranjac“ iz Beograda i negotinskih horova, pod vođstvom dr Katarine Stanković.

-Ponosni svakog septembra u najmuzikalnijem dvorištu rodne kuće našeg velikana Stevana Stojanovića Mokranjca, sa posebnim pijetetom, uz zvuke čuvene Šeste rukoveti slavimo muziku, slavimo umetnost, slavimo Mokranjca, i pronosimo glas o njegovoj zaostavštini, zahvalni na prilici što smo deo Festivala „Mokranjčevi dani“ – poručio je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BRUKA KAKVU ROLAN GAROS NE PAMTI: Rusija u šoku, niko ne veruje šta se dešava u Francuskoj (FOTO)