POVEZANI CRTEŽOM: Izložba trojice umetnika u galeriji ogranka SANU u Novom

S. B.

18. 06. 2022. u 15:23

U GALERIJI Ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti, Platoneum, u Novom Sadu, otvorena je prva zajednička izložba radova Luke Kulića, Miloša Vujanovića i Danila Vuksanovića, pod nazivom "LuMiDa".

ПОВЕЗАНИ ЦРТЕЖОМ: Изложба тројице уметника у галерији огранка САНУ у Новом

LuMiDa - Miloš Vujanović, Luka Kulić i Danilo Vuksanović, Foto S.B.

Postavka je, zapravo, razgovor trojice likovnih stvaralaca objedinjen u konceptu povezivanja različitog izraza, a sadrži radove na hartiji, digitalne grafike i zastave.

- Ideja samostalnog nastupanja u trojnom obličju različitih likovnih rukopisa oličena je u akronimu početnih slova imena autora, LuMiDa, kao najava za buduća likovna istraživanja grafičkih almanaha Luke Kulića, sferičnih crteža Miloša Vujanovića i putujućih migracionih linija Danila Vuksanovića. To govori o savremenim umetničkim stremljenjima u potrazi za jednostranom istinom traganja za sopstvenim identitetom - obrazlaže Vuksanović.

Sa svoje strane, Miloš Vujanović ističe da je poriv za zajedničko izlaganje predočen upravo radovima preko kojih su umetnici komunicirali.

- Različiti smo stvaraoci i odlučili smo se za zajedničku izložbu na kojoj smo, smatram, uspeli da napravimo dobru zajedničku komunikaciju putem naših crteža. Inače, dugodišnji smo drugari, tako smo Danilo i ja komunicirali preko linije, dok priča između mene i Luke ide figuracijom - kaže Vujanović.

Luka Kulić ističe da je izložba pokušaj da se kroz različitost zajednički deluje, a da je dodirna tačka, papir kao materijal na kom su nastali radovi.

- Ako umetnik javno ne izražava svoje stavove, njegov rad je obesmišljen. Prihvatili smo se brojnih tema, od svakodnevice do umetničkih tema za dijalog sa publikom, a motiv je različitost povezivanja - rekao je Kulić.

PORTRETI

PRATEĆI segment izložbe je i zajednička fotografija trojice autora, na kojoj je fotograf Predrag Peđa Uzelac, animacijom objedinio njihove portrete. Postavka "LuMiDa" u Galeriji Ogranka SANU biće otvorena do 30. juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!