ZAHVALNOST BEOGRADSKOJ AVANGRADI: Umetnik Ervin Vurm primio počasni doktorat Univerziteta umetnosti u Beogradu

M. A. K.

01. 06. 2022. u 22:47

PUNA sala uglednih zvanica u Rektoratu na Kosančićevom vencu, pozdravila je dugim i srdačnim aplauzom novog počasnog doktora Univerziteta umetnosti u Beogradu, austrijskog umetnika svetskog glasa Ervina Vurma, čija se velika izložba trenutno odvija na svih pet nivoa MSU.

ЗАХВАЛНОСТ БЕОГРАДСКОЈ АВАНГРАДИ: Уметник Ервин Вурм примио почасни докторат Универзитета уметности у Београду

Rektor Mirjana Nikolić i Ervin Vurm / Foto Tanjug

On je, kako je naglasila rektorka Mirjana Nikolić, tek deseti stvaralac kome je tokom 65 godina trajanja ove obrazovne institucije, pripala ta čast, a pridružio se nizu velikana, među kojima su Penderecki, Kunelis, Mehta, Radovanović, Podreka, Marina Abramović, Makavejev, Tabački, Eugen Inđić.

Uglednog umetnika pozdravio je Dimitrije Pecić, dekan FLU, a dr Jelena Todorović, prodekan za međunarodnu saradnju FLU, obrazložila je odluku da mu se dodeli visoko priznanje, istakavši da je njegova najveća inovacija to što je uspeo da redefiniše klasičane vajarske forme.

Autor čije je delo često kritično prema načinu života zapadnog društva, priznanje je dobio za unapređenje umetnosti. Zahvaljujući se, austrijski umetnik je između ostalog rekao:

- Izuzetno mi je drago što mi se ova čast ukazuje u Beogradu, u kome su sedamdesetih godina radikalno stvarali konceptualni umetnici kao što su Marina Abramović, Neša Paripović, Raša Todosijević, Grgelj Urkom, Era Milivojević i Zoran Popović, koji su ovde stvarali istoriju umetnosti. Oni su postavili primer za sve koji su ih sledili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)