MAVERIK OPET ODUZIMA DAH: Stiže dugoočekivani nastavak hit filma "Top gan"

Ana Popadić

24. 05. 2022. u 20:33

SLIKA šlema, dva aviona i pilota u kokpitu koja je 1983. ilustrovala novinski članak o američkoj pilotskoj školi "Top gan" bila je dovoljna inspiracija da producent DŽeri Brukhajmer pokrene snimanje istoimenog filma.

МАВЕРИК ОПЕТ ОДУЗИМА ДАХ: Стиже дугоочекивани наставак хит филма Топ ган

Foto: Paramount Pictures

Tri godine kasnije, "Top gan" Tonija Skota bio je blokbaster sa zaradom od 350 miliona dolara (na budžetu od 15 miliona), Tom Kruz je postao (i ostao) velika holivudska zvezda, pesma grupe "Berlin" Take My Breath Away osvojila je Oskar i bila na vrhu top-lista u desetak zemalja, a "rej ban" naočare postale letnji modni krik.

Mada kritičari nisu bili naklonjeni filmu (mnogi od njih su ga označili kao "vojnu propagandu"), publika je mislila drugačije. Iako nije nastao sa namerom da uzdiže američke pilote, statistika kaže da je interesovanje za pilotsku akademiju, posle premijere "Top gana", poraslo za neverovatnih 500 odsto.

Sada, 36 godina kasnije, pred publikom je nastavak hit filma "Top gan: Maverik", koji potpisuje isti producent, a umesto preminulog Tonija Skota reditelj je DŽozef Kosinski. Koliko interesovanje vlada za nastavak dokazao je Kanski festival, gde su Tom Kruz i ekipa filma bili nesporno najveće zvezde na Kroazeti. Za razliku od prvog dela, kritičari su mnogo više naklonjeni nastavku, hvaleći njegovu "scenarističku ozbiljnost, glumačku i rediteljsku zrelost, doslednost, akcione scene"... I srpska publika moći će da se uveri u to kad i svetska jer "Top gan: Maverik" od četvrtka stiže na repertoare domaćih bioskopa.

U nastavku filma Pit Mičel, alijas Maverik, jeste test-pilot i povremeni predavač na pilotskoj akademiji koji svojom tvrdoglavošću i neposlušnoću i dalje nervira nadređene. "Top gan: Maverik" je na nekoliko nivoa simbolično povezao radnju sa prvim delom, pa je tako jedan od pitomaca na pilotskoj akademiji sin Maverikovog poginulog prijatelja, čuvenog Gusa (igrao ga Entoni Edvards), a u ulozi epizodiste pojavljuje se i legendarni Ajsmen, odnosno, glumac Val Kilmer. Iako teško oboleo, Kilmer je rado pristao da "makar na sekund" reprizira jednu od svojih najslavnijih uloga.

U novom filmu, Maverik ima i novu ljubav. Umesto glumice Keli Megilis, koja je odbila da se pojavi u nastavku, u ljubavnim scenama sa Tomom Kruzom gledaćemo DŽenifer Koneli.

A koliko Holivud očekuje od ovog filma govore i budžetske projekcije, po kojima se očekuje da "Top gan: Maverik" tokom prvog vikenda zaradi "najmanje 100 miliona dolara". Kritičari su ga već ishvalili, novinari u Kanu posle premijere pisali samo u superlativu, ostaje da se vidi da li će ga voleti i publika.

Bez kompjuterske animacije

Tom Kruz je rekao da će snimiti nastavak samo pod uslovom da u njemu nema kompjuterske animacije, otkrio je jedan od glumaca u novoj postavi Majls Teler. Na sreću, i reditelj DŽozef Kasinski je mislio isto.

- To je bila i jedna od mojih osnovnih ideja. Tom do kraja života ne mora da snimi više nijedan film, zato snima samo one priče u koje veruje i koje želi. A ovoga puta želeo je da sve one scene koje, zbog ograničenog budžeta, nije mogao da snimi u originalnom filmu snimi uživo, bez specijalnih efekata - kazao je Kosinski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

BAJAGINA SUPRUGA: Sve pesme posvetio njoj - u braku 40 godina