POSAO NIJE GOTOV KADA IZAĐEM IZ STUDIJA: Slađana Letinčić o emisiji "Aktuelnosti", "Telemasteru", porodici...

Marina JUNGIĆ MILOŠEVIĆ

08. 05. 2022. u 14:00

U JEDNOJ od trenutno najgledanijih emisija na našim malim ekranima, "Aktuelnosti" (Hepi, 20.00), pored svakodnevnih izveštaja o situaciji u Ukrajini, gledaoci imaju priliku da se podsete i događaja koji su prethodili specijalnoj operaciji ruske vojske.

ПОСАО НИЈЕ ГОТОВ КАДА ИЗАЂЕМ ИЗ СТУДИЈА: Слађана Летинчић о емисији Актуелности, Телемастеру, породици...

Foto Promo

Odmerena i profesionalna, Slađana Letinčić, iza koje je 21 godina rada na televizijama BK, Studio B i Hepi (od 2016), voditeljsku stolicu deli sa koleginicom Jelenom Radulović.

- Emisija je munjevitom brzinom našla put do gledalaca svih generacija. Pokazala je da smo kao društvo politički zreli i svesni ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazi čitav svet. I da u moru poluinformacija, lažnih ili jednostranih vesti, postoji nešto drugačije. Koncept emisije zasnovan je na izveštavanju o realnoj situaciji na terenu, uključenjima sa ratnog područja, emitovanju ekskluzivnih snimaka, i jednih i drugih medija, što gotovo nigde više ne možete videti. A sve to, uz analiziranje uzroka i posledica rata, sa kompetentnim stručnjacima u studiju. Gosti su vrhunski profesionalci iz različitih oblasti, sličnih ili suprotstavljenih stavova i mišljenja po pitanju rata: novinari, politički i ekonomski analitičari, istoričari, vojni oficiri, političari...

To je ključ uspeha malog, ali uigranog tima koji stoji iza "Aktuelnosti" - otkriva, za "Novosti", Slađana Letinčić, jedno od zaštitnih lica "Telemastera", koja je karijeru započela na BK TV, gde joj je urednik bio Milomir Marić, kao i sada na Hepiju.

- Čast je i retkost poznavati čoveka kao što je Milomir Marić. Mnogo se od njega korisnog može naučiti, i životno i profesionalno, ali nam se putevi još nisu ukrstili u radu na zajedničkoj emisiji.

Mada je naša sagovornica već ispekla zanat u emisijama uživo, ističe da "Aktuelnosti", koje svakodnevno traju više od dva sata, a vikendom četiri, zahtevaju veliku koncentraciju.

- Osim maksimalne usredsređenosti, neophodna je i detaljna priprema, informisanost i selekcija videa. Potpuno je normalno da dođe i do neplaniranih situacija. A da takve stvari ne budu primećene u programu, ogromnu, ako ne i ključnu ulogu imaju iskustvo i znanje.

Pošto se situacija na terenu menja vrlo brzo, a događaji sustižu jedni druge, Letinčićeva nam je otkrila kako uspeva da ih isprati.

- Čitam, čitam i čitam. Preplavljeni smo informacijama koje stižu iz minuta u minut.

Uspevam da ispratim većinu informacija o kojima ću razgovarati sa gostima uveče. Pored ozbiljne pripreme, iskustva i znanja, koje se svakodnevno unapređuje, rad na emisiji ne završava se kada izađem iz studija.

A na ulici, kada je prepoznaju, gledaoci ne štede komplimente, poput jedne bake koja joj je pre četiri godine rekla: "Da vi saopštite da počinje treći svetski rat, odmah bih vam poverovala!"

- Tada smo u mogućnost rata verovali, kao i u mogućnost da kometa udari u Zemlju. Iskreno se nadam da ovaj rat neće trajati još dugo i da neće eskalirati i proširiti se na druge zemlje. U čudnom i strašnom vremenu živimo, pa, nadajmo se boljem, to nam jedino preostaje.

Dok se priprema za odlazak na kraći odmor, naša sagovornica nam priznaje da će i tada pratiti dešavanja u zemlji i svetu, ali da neće prelaziti, kako kaže, meru neobuzdane gladi sa vestima.

- Tu meru sam sama postavila i ona mi omogućava da van studija, budem rasterećena, i, što mi je najvažnije, predana i posvećena mama. Od mog sina Filipa (16) i malog, ali odabranog kruga prijatelja imam potpunu podršku, ljubav i razumevanje.

DEVOJČICA KOJA SE IGRA MECIMA

Koja priča vas je do sada najviše potresla?

- Posebno gorak ukus ostavio mi je snimak osmogodišnjakinje koja se igra mecima i nekim oružjem na ulici, jer misli da je to igračka! Zatim, stariji bračni par koji ne želi da napusti svoju kuću, potpuno uništenu od granatiranja... To su strašne sudbine ljudi u ratu, koje ne mogu da vas ostave ravnodušnim - kaže Slađana Letinčić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna