PRVI STRIP NA LESKOVAČKOM DIJALEKTU: Promovisan strip album „Do pakla i nazad: Zapis“

Игор Митић
Igor Mitić

27. 04. 2022. u 12:50

U leskovačkom Narodnom muzeju sinoć je održana promocija strip albuma „Do pakla i nazad: Zapis“. Radi se o nastavku albuma „Do pakla i nazad“ inspirisanim nedovršenim stripom osnivača Leskovačke škole stripa Nikole Mitrovića Kokana(1933-1997) i o prvom strip albumu na leskovačkom dijalektu.

ПРВИ СТРИП НА ЛЕСКОВАЧКОМ ДИЈАЛЕКТУ: Промовисан стрип албум „До пакла и назад: Запис“

foto: privatna arhiva

„Do pakla i nazad: Zapis“, po scenariju Marka Stojanovića, uz učešće više crtača, najvećim delom nacrtao je Dragan Stokić Rajački. Album se bavi doživljajima dobrovoljca Milutina, vojnika Moravske divizije, i njegovog konja Šarca koji su se još u prvom albumu nametnuli kao najupečatljiviji likovi.

On pored opštepoznatih događaja iz Prvog svetskog rata, poput odbrane Beograda, povlačenje preko Albanije i oporavka srpske vojske na Krfu, obrađuje i manje poznata dešavanja karakteristična za Južnu Srbiju i Moravsku diviziju poput Mitrovdanske bitke i 49 trećepozivaca na večnoj straži na mostu preko Morave i prvi je strip album na leskovačkom dijalektu.

- Zarad verodostojnosti, koja je osnovni element istorijskog stripa, vojnici Moravske divizije svakako su morali da pričaju autentičnim dijalektom, a istrajao sam u toj nameri i zbog činjenice da je prizrensko-timočki dijalekt odavno postao bokserska vreća koju u prolazu, s visine, raspali kako ko stigne iako su na njemu pisali velikani poput Bore Stankovića – objašnjava Marko Stojanović, poznati scenarista i predavač u Leskovačkoj školi stripa.

foto: privatna arhiva

Marko Stojanović

Izdavač albuma je Udruženje ljubitelja stripa i pisane reči „Nikola Mitrović Kokan“, a projekat je sufinansiran sredstvima iz leskovačkog budžeta.

OBELEŽILI STOGODIŠNjICU PRIMIRJA

Strip album „Do pakla i nazad“ pojavio se na stogodišnjicu potpisivanja primirja u francuskom Kompenju 11. novembra 1918. godine. Ovo nedovršeno delo Nikole Mitrovića Kokana je koncepcijski pratilo sve ključne tačke Prvog svetskog rata i time je davalo opšti pregled sukoba što na ovim prostorima ni jedan strip nije uradio. Objavljivanje stripa pratile su i izložbe u Zaječaru, Leskovcu, Kragujevcu, Varvarinu i Somboru kao i promocije u Beogradu i Petrovcu na Mlavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)