MARADONIN PUT, NACRTAN LJUBAVLJU: Grafički roman o čudesnom igraču i popkulturnoj ikoni Dijegu Armandu

Marina Mirković

26. 04. 2022. u 14:34

TRČIM, borim se, ali pre svega opštim s loptom da bih zabavio ljude - govorio je Dijego Armando Maradona, jedan i jedini, najveći među najvećima.

МАРАДОНИН ПУТ, НАЦРТАН ЉУБАВЉУ: Графички роман о чудесном играчу и попкултурној икони Дијегу Арманду

Foto Promo

Upravo ovim, tek jednim od brojnih citata fudbalske legende i popkulturne ikone, italijanski autor Paolo Kastaldi otvara svoju stripsku biografiju Maradone, posvećenu svima "onima koji se bore za svoj san, onima koji traže snagu da ponovo stanu na noge". Kastaldijev strip naslovljen jednostavno "Dijego Armando Maradona", u prevodu Predraga Veljovića, na srpskom jeziku objavila je kuća "Makondo".

Da Dijego Maradona nije bio fudbalski šampion, bio bi revolucionar, ustvrdio je reditelj Emir Kusturica, dok autor ovog stripa svog junaka opisuje kao "čoveka koji je uzeo običnu loptu i transformisao je u iskupljenje čitavog jednog grada, čoveka koji je uzeo običnu fudbalsku loptu i pretvorio je u pobunu, u revolucionarni pokret koji nam poručuje da se borimo uzdignute glave za svoja prava, rame uz rame sa slabijima".

Foto Promo

Foto Promo

Povest o Maradoni, Kastaldi je podelio u činove, kroz koje nam iz ugla različitih pripovedača sklapa sliku o velikom malom čoveku, o njegovim nemogućim usponima, okomitim padovima i čudesnim uskrsnućima. Dvestotinak mahom crnobelih stranica sa nešto plave - kojom su obojene sve srećne uspomene obožavalaca, i tek daškom crvene kojom gori stadion prepun onih čija srca plamte radošću pred pojavom njihovog sveca i kralja.

- Želim da postanem idol siromašnih dečaka iz Napulja, jer oni su kao što sam ja bio u Buenos Ajresu - ovom se Dijegovom izjavom zatvara knjiga.

Foto Promo

I u tome je uspeo, o čemu svedoči jedanaesti čin ovog stripa. To poglavlje sazdano je od mini portreta onih - mahom Napolitanaca, na čije je živote Maradona uticao na najčudesnije načine, bez obzira na to da li su ga ikada sreli i zaigrali sa njim ili protiv njega, ili ne. Tu su i "Paolo Kastaldi, levo krilo i strip autor, koji je oduvek sanjao da objavi strip o Dijegu Armandu Maradoni", ali i "Bog ili Bradonja, centralni vezni, koji može uzeti razne forme i razna imena".

Posle svega, tu je i zvanična hronologija, od detinjstva u prašini Vilje Fiorito preko "Božje ruke" i najlepšeg gola u istoriji, predstavljanja na stadionu "San Paolo" i osvojenih prvenstava za Napoli... Sve protkano nezaboravnim Maradoninim izjavama, poput one: "Napravio sam mnogo grešaka u životu, ali ne sme fudbal da plati za njih. Jer lopta se ne sme ukaljati. Nikada".

Foto Promo

Ovaj grafički roman, u kome se istina ukršta sa poezijom a da jedna drugu pritom ne ugrožava, predstavljen je i objavljen u Francuskoj, Španiji i Kanadi, ali i Južnoj Americi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri