MARKO JE SVETLOST U MRAKU; Glumac Ivan Tomić o filmu "Ne igraj na Engleze" i o svom drugovanju sa Živićem

A. POPADIĆ

18. 04. 2022. u 10:33

FILM "Ne igraj na Engleze" reditelja Slobodana Pešića počeće da se prikazuje u bioskopima širom Srbije od 12. maja, dva dana ranije (10. maja) biće upriličena svečana premijera u Beogradu, a dan kasnije u Novom Sadu.

МАРКО ЈЕ СВЕТЛОСТ У МРАКУ; Глумац Иван Томић о филму Не играј на Енглезе и о свом друговању са Живићем

Foto Eden Rock Production

Rađen po motivima istoimene predstave u Beogradskom dramskom, po tekstu Vladimira Đurđevića, film prati trojicu dugogodišnjih prijatelja Buleta, Piksija i Pauna koje povezuje zajednička strast prema klađenju na utakmice engleske fudbalske lige.

Na velikom platnu gledaćemo isti trojac koji je 2007. zaigrao u predstavi - Ivana Tomića (Buleta), Daniela Siča (Pauna) i nedavno preminulog Marka Živića kao Piksija u njegovoj, nažalost, prvoj i poslednjoj glavnoj filmskoj ulozi.

- Neće biti lako promovisati ovaj film bez Marka. Nas trojica smo provodili dosta vremena u pozorištu, družili se. Mislim da je to bila i tajna uspeha predstave. Dosta smo izazivali jedni druge i kreativno odgovarali na te izazove. To se dešavalo sve vreme - kaže, za "Novosti", deo ovog glumačkog trojca, Ivan Tomić. - Žao mi je što Marko nije dočekao da vidi ovaj film, ali drago mi je što smo ga snimili, što će publika moći da gleda Marka, što će ostati to svedočanstvo. Možda je to za glumca i najviša počast - da bude svetlost u bioskopskom mraku!

"Ne igraj na Engleze" je premijerno prikazan prošlog leta, na 56. Filmskim susretima u Nišu, a Ivan Tomić je za ulogu Buleta proglašen glumcem večeri.

- I publika i žiri festivala su prepoznali film, naišao je na veoma dobar prijem, što nas ohrabruje za ovaj dalji, bioskopski život.

Po njegovim rečima, glavni zadatak reditelja i glumaca bio je da naprave nešto novo, što će se razlikovati od predstave, ali da se ono što je držalo tu predstavu, a to je odnos tri drugara iz detinjstva, prenese na film.

- Mislim da smo uspeli. Ima mnogo novih tema, novih likova, film je "izašao iz stana", gde se dešava predstava, dobio je na širini. Želeli smo da sačuvamo tu dobru stvar koju imamo, da ona poraste.

Film, baš kao i predstava, prelazi iz komedije u dramu i nazad. Svako će se prisetiti nekog "svog" Pauna, Buleta ili Piksija. Oko nas je mnogo onih koji veruju u laku zaradu, u to da će im dobitni tiket promeniti život. U jednoj noći, međutim, mnogo toga će se promeniti, a njihovo prijateljstvo biće stavljeno na ispit.

- "Ne igraj na Engleze", ipak, nije film o kocki, već o odnosu ta tri prijatelja. Oni rizikuju mnogo više od novca - brak, svoje prijateljstvo, pa čak i svoj život jer jedan od njih duguje opasnim tipovima. Nisu sposobni da kažu "sad je dosta" i da se promene - objašnjava Ivan.

Pored pomenutog glumačkog trojca, ostale uloge u filmu tumače Isidora Građanin, Frano Lasić, Vesna Čipčić, Milorad Kapor, Marija Vicković, Đorđe Kreća, Irena Mišović... Iza filma "Ne igraj na Engleze" stoji kuća Eden Rock Production.

PLANOVI

IVAN ovih dana snima nastavak serije "Igra sudbine", u kojoj igra lik inspektora Coleta, a očekuje ga i nova uloga u pozorištu.

- U Beogradskom dramskom ću sa Borisom Liješevićem raditi Geteov komad "Prafaust". Ovog leta čeka me dosta gostovanja, putovanja... ali i ono najvažnije, ćerka mi završava četvrtu godinu i upisuje fakultet, pa ću biti uz nju, da pripomognem koliko mogu - kaže Ivan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024