OTIŠAO SKRIVENI DIRIGENT "ZVEZDARE": Na vest o smrti Ivana Vanje Janketića, suflera, epizodiste, inspicijenta, čoveka za "sve" u teatru

V. STRUGAR

05. 04. 2022. u 23:08

SUFLER, inspicijent, epizodista i statista Vanja Janketić preminuo je u 72. godini posle duge i teške bolesti u Beogradu - ovu vest objavili su gotovo svi mediji, ne zbog njegovih velikih uloga na sceni, već na onim svakodnevnim (a neophodnim) - oko nje.

ОТИШАО СКРИВЕНИ ДИРИГЕНТ ЗВЕЗДАРЕ: На вест о смрти Ивана Вање Јанкетића, суфлера, епизодисте, инспицијента, човека за све у театру

Ivan Vanja Janketić, Foto JDP

Ivan Vanja Janketić rođen je u Beogradu 23. decembra 1950. godine. Zaposlio se "zastalno" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1979, a i pre toga nastupao je u čuvenoj predstavi "Veseli dani ili Tarelkinova smrt" A. V. Suhovo-Kobilina u režiji Branka Pleše.

- Upoznao sam ga početkom osamdesetih godina, kada je u JDP postavljen "Balkanski špijun". Bio je njihov sufler i inspicijent. Kad sam počeo u Zvezdara teatru 1986. da radim "Klaustrofobičnu komediju", Vanja je statirao u predstavi - priseća se Dušan Kovačević.

- Poslednji put pojavio se u istom komadu pre šest dana. Izašao je iz bolnice, uprkos stavu lekara da ne bi trebalo. Nekako je i odigrao i vodio predstavu. Bilo je to sto pedeseto, jubilarno izvođenje "Klaustrofobične komedije".

Dušan Kovačević, Foto V. Danilov

Janketić je učestvovao u "Profesionalcu", pa i gotovo svim drugim Kovačevićevim naslovima, kao što su "Urnebesna tragedija", "Generalna proba samoubistva", "Doktor Šuster", "Lari Tompson - tragedija jedne mladosti", "Život u tesnim cipelama".

- S "Profesionalcom" smo obišli ceo svet. Uvek je igrao male epizodne uloge, statirao, paralelno vodeći sve predstave. Dakle, bio je i na sceni i iza nje. Bez takvih ljudi ne može da funkcioniše nijedna predstava. Publika to, naravno, ne zna i ne treba da zna. Što je inspicijent neprimetniji, to je bolji. Od prve probe pratio je svaku predstavu.

Foto Zvezdara teatar

Prvo kao sufler, potom inspicijent, brinuo i o svetlu, tonu. Izuzetno je voleo pozorište. Uvek iz senke, kao i druge njegove kolege. Uostalom, bez inspicijenata teatar ne bi mogao da funkcioniše - oni daju ritam predstavi, opominju, najavljuju ulazak i izlazak s pozornice. Zapravo, neka su vrsta skrivenog dirigenta... Jednu od tako značajnih i velikih uloga inspicijenta imala je i Olgica, supruga Bate Stojkovića. Upoznali su se u Ateljeu 212, potom družili, a onda proveli nekoliko zajedničkih decenija.

Uvek je igrao male, epizodne uloge, bio na sceni i iza nje, Foto Zvezdara teatar

Kako kaže upravnik Zvezdara teatra, dramski pisac i reditelj Dušan Kovačević, Vanja je bio angažovan u oko dve i po hiljade izvođenja.

- Dolazio je uvek ranije. Da proveri rekvizite, mada nije njegov posao. Radio je i to, brinući da se slučajno ne desi da nešto nedostaje. Kao što se ponekad događa da, kad glumac treba da izvadi pismo i pročita ga na sceni, njega nema u džepu. To su male greške koje mogu biti katastrofalne za predstavu. Ostao je s nama do poslednjeg daha i bio moja desna ruka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili