NADMETANJE ZA "STERIJU": Selekcija 67. Pozorja od 26. maja do 3. juna u Novom Sadu

J. SIMIĆ

05. 04. 2022. u 13:17

UZ napomenu da Sterijino pozorje nije, niti je bilo, niti će biti presek ni prosek pozorišnog stanja duha, kao ni stanja teatra u Srbiji, selektor ovog najuglednijeg teatarskog festivala u regionu dr Milivoje Mlađenović saopštio je juče u Novom Sadu da je za predstojeći, 67. festival odabrao devet predstava u takmičarskom programu za znamenitu Sterijinu nagradu.

НАДМЕТАЊЕ ЗА СТЕРИЈУ: Селекција 67. Позорја од 26. маја до 3. јуна у Новом Саду

Foto N. Karlić

Mlađenović je u minulom selekcionom ciklusu pogledao 51 predstavu u pozorištima u Srbiji i regionu, među kojima je 21 praizvedba domaćih dramskih dela. Stoga, među devet odabranih pozorišnih komada pet su praizvedbe a reč je o četirima originalnim dramama i jednoj dramatizaciji romana.

- Kada se ovome doda i da će na otvaranju, kao i na zatvaranju Pozorja publika videti praizvedbe dramskih dela, stiče se optimistična slika o ostvarivanju misije Sterijinog pozorja - ocenio je selektor.

Milivoje Mlađenović, Foto N. Karlić

Pozorje se posle dve godine pandemijskog prilagođavanja termina održavanja, najzad vraća svom tradicionalnom datumu, te će od 26. maja do 3. juna verna sterijanska publika videti "Izbiračicu" Koste Trifkovića u režiji Ive Milošević (Narodno pozorište/Narodno kazalište/Nepszinhaz Subotica), "Protekciju" Branislava Nušića sa rediteljskim potpisom Kokana Mladenovića (Narodno pozorište Sarajevo) i "Kod večite slavine" Momčila Nastasijevića i rediteljke Sonje Petrović (SNP i Centar za razvoj vizuelne kulture Novi Sad).

"Fleke", Foto Kraljevačko pozorište

Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda predstaviće se ostvarenjem Ljubomira Simovića "Čudo u Šarganu" reditelja Jagoša Markovića, dok ansambl Narodnog pozorišta iz prestonice dolazi u Novi Sad sa postavkom Siniše Kovačevića "Godine vrana" koji je ujedno autor teksta i režije. Atelje 212 predstaviće se komedijom "Rolerkoster" po tekstu Jelene Kajgo, a u režiji Milice Kralj, dok će se Pozorište "Deže Kostolanji" iz Subotice za Sterijinu nagradu nadmetati predstavom "Poslednje devojčice" Maje Pelević u režiji Kokana Mladenovića.

Milivoje Mlađenović, Foto N. Karlić

Kuriozitet je da će Kraljevačko pozorište debitovati na Pozorju. Izvešće predstavu "Fleke" Tijane Grumić u režiji Juga Radivojevića, dok će Novosadsko pozorište/ Ujvidki Sznhaz komad "Bludni dani kuratog Džonija" po tekstu Filipa Grujića, dramatizaciji Dimitrija Kokanova i režiji Jovane Tomić. Predstava je koprodukcija ovog teatra i Sterijinog pozorja.

"Rolerkoster", Foto Atelje 212

Mileva i "Hrkači"

DIREKTOR Pozorja dr Miroslav Miki Radonjić najavio je da će Pozorje van konkurencije otvoriti predstava o Milevi Marić Ajnštajn za koju su tekstove napisale Minja Bogavac, Tijana Grumić, Olga Dimitrijević, Vedrana Klepica iz Zagreba i Vedrana Božinović iz Sarajeva. Reč je o koprodukciji NP iz Sombora i "NS evropska prestonica kulture".

Poslednjeg festivalskog dana, u čast nagrađenih, banjalučko Narodno pozorište izvešće urnebesnu komediju o koroni "Hrkači" tekstopisca i reditelja Nikole Pejakovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri