DO LOVORA IZ HANGARA: Čekajući da se usele u novu zgradu, glumci Narodnog pozorišta iz Subotice osvajaju nagrade

J. L.

05. 07. 2021. u 11:11

SUBOTIČKO Narodno pozorište završilo je jednu od najuspešnijih sezona u svojoj istoriji - na četiri velika festivala osvojili su čak 13 nagrada.

ДО ЛОВОРА ИЗ ХАНГАРА: Чекајући да се уселе у нову зграду,  глумци Народног позоришта из Суботице освајају награде

Foto NP Subotica

Uspeh članova ansambala na srpskom i mađarskom jeziku još je veći jer su subotički umetnici "beskućnici" već više od decenije, a sjajne predstave nastaju u fabričkim halama nekadašnje tvornice čipke.

- "Kus petlić" je na "Sterijinom pozorju" osvojio devet nagrada i to je prvi put da jedna predstava dobije toliko priznanja, čime je uspeh značajniji. Na 38. Nušićevim danima u Smederevu "Ožalošćena porodica", izvedena na mađarskom jeziku, takođe je osvojila nagradu - istakao je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, koji je upriličio prijem za upravu i glumce.

- Razgovarali smo o budućim planovima, a Grad Subotica će pružiti najveću moguću podršku Narodnom pozorištu i njegovim umetnicima. Veselimo se i skorom završetku radova na zgradi Narodnog pozorišta da naši glumci imaju uslove za rad kakvi dolikuju.

Stručni žiri "Sterijinog pozorja" odlučio je da nagradu "Zoran Radmilović" za glumačku bravuru dodeli Minji Peković, članu ansambla Drame na srpskom jeziku, za ulogu Milje Bušatlije u predstavi "Kus petlić" Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića.

- Drago mi je što smo uspeli da donesemo toliko nagrada u naš grad i da je to iniciralo dalju podršku, naročito u smislu dobijanja zgrade i poboljšanja uslova rada. Kultura je uvek nekako na poslednjem mestu i često na njemu i ostaje, a čini mi se da ovoga puta to neće biti tako, da su ove nagrade vetar u leđa i da je pred nama neka nova etapa - smatra Minja Peković.

Sterijinom nagradom za glumačko ostvarenje u predstavi "Kus petlić" nagrađen je i Srđan Sekulić za ulogu Komnena barjaktara.

- Kultura i umetnost su ono što nas čini ljudima i to ne smemo nikad da zaboravimo. Želim da se ostvare obećanja, da se što pre uselimo u novu zgradu i da Subotica bude grad kulture i ljubitelja umetnosti što svakako zaslužuje - dodao je Srđan Sekulić.

Na prijemu su bili i Čaba Ralbovski i Čila Palmer, glumci Drame na mađarskom jeziku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba