LIČNE STVARI MILOŠA I VIDE CRNJANSKI NA UVID JAVNOSTI: U Inđiji otvoren legat porodice Ružić

V.C.S.

31. 03. 2022. u 13:49

NAMEŠTAJ - trosed i dve fotelje iz dnevne sobe Miloša i Vide Crnjanski, koji je bračni par doneo iz Londona, zatim Vidina električna šivaća mašina, koja se pominje u "Romanu o Londonu", kao i mnoštvo ličnih predmeta slavnog pisca i njegove supruge, ali i arhivska građa, od sada se nalaze u legatu porodice Ružić, u okviru Adligatovog ogranka u Inđiji, koji je sinoć otvoren.

ЛИЧНЕ СТВАРИ МИЛОША И ВИДЕ ЦРЊАНСКИ НА УВИД ЈАВНОСТИ: У Инђији отворен легат породице Ружић

Adligat

Uručenje poklona usledilo je pošto je predsednik Adligata Viktor Lazić potpisao ugovor sa darodavcem Dobroslavom D. Ružićem. Između ostalog, poklonjene su i dve knjige koje su pripadale Miloševom ocu Tomi, kao i knjige iz biblioteke Miloša Crnjanskog, neke sa posvetama. Tu su i fotografije, a među njima i ona na kojoj Crnjanski igra hokej sa potpisom velikog pisca. Poklonjena je i značajna prepiska: dopisnice Kašikovića upućene Crnjanskom, nekoliko pisama u vezi sa prevodom "Romana o Londonu" na engleski jezik (sa M. Spanglerom). Tu je i izvod iz matične knjige venčanih Vide i Miloša, isečci iz novina, štampani tekst "Engleske uspomene" iz 1972. godine, sa ispravkama koje je unosio lično Crnjanski, pa papiri za pisma sa memorandumom Crnjanskog, njegove vizit karte, koverte sa adresom, članska karta SSRNJ, pa čak i opruge za vežbe ruku.

Preuzimanje stvari iz zaostavštine Dobre M. Ružića, kao i ostalih članova porodice Ružić, tek sledi.
- Porodica Ružić, to je istorija Srbije, veliki trud i poštenje, požrtvovanje do krajnjih granica, težak rad i zasluge stvorene na osnovu rada, posvećenost i stvaralačka energija, i rezultati koji su formirali naš narod prethodnih stotinu godina - rekao je Viktor Lazić, predsednik Adligata, povodom potpisivanja ugovora o legatu. - Dobroslav M. Ružić je čovek čiji život i karijera blistaju nad Srbijom kao zvezda zaštitnica. Od ranog detinjstva slušao sam o ovom "bibliotekaru nad bibliotekarima", čoveku na kojeg se svaki bibliotekar ugleda, a čije je ime nedovoljno poznato javnosti.

Dobroslav M. Ružić (1854-1918) bio je bibliotekar kralja Petra I, gimnazijski profesor, književnik, senator, državni savetnik i ministar, čovek koji je tokom Prvog svetskog rata spasao Miroslavljevo jenvađelje. Bio je predsednik Srpske književne zadruge i Zadužbine "Nikola Čupić", nadzirao je izgradnju Crkve Svetog Đorđa na Oplencu. Njegova kćerka Vidosava Vida Ružić bila je supruga Crnjanskog.

Legat će obuhvatiti zaostavštine Miloša N. Ružića, Dobroslava Dobre M. Ružića, Vidosave Vide Ružić, Jovana Jove Ružića, Dragoslava Dragana Ružića i Žarka M. Ružića. Sa Dobroslavom D. Ružićem potpisan je i ugovor o štampanju rukopisa njegovog dede Dobroslava "Uspomena na kralja Petra".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!