"PRIČE O ADAMU" NAJBOLJE MEĐU 180 NASLOVA: U Kikindi uručena književna nagrada „Dušan Vasiljev“

Рада Шегрт
Rada Šegrt

25. 03. 2022. u 13:56

AKO se po nagradama određuje budući put jednog autora, Lazaru Pavloviću iz Beograda smeši se uspešna karijera pisca, jer je za prvu knjigu dobio veliku književnu nagradu, jednu od tri najvažnije u Srbiji, nagradu „Dušan Vasiljev“, koju dodeljuje Grad Kikinda.

ПРИЧЕ О АДАМУ НАЈБОЉЕ МЕЂУ 180 НАСЛОВА: У Кикинди уручена књижевна награда „Душан Васиљев“

Foto: R. Šegrt

Njegove „Priče o Adamu“ („PPM Enklava“), kako je ocenio žiri, bolje su od ostalih naslova pristiglih na konkurs za 2021. a stigao je rekordan broj, ukupno 181. Nagrađena knjiga sastoji se od 25 povezanih priča i sve govore o mladiću Adamu. Autor kaže da je knjigu posvetio ocu, koji je nedavno preminuo, a nagradu babi Radmili, koja je umrla u februaru, a po kojoj je skicirao lik Adamove babe.

- Knjiga govoro o mladom čoveku koji ne vidi mnogo smisla ni u svojim postupcima i radnjama , ali ni u društvu koje ga okružuje - rekao je Pavlović  i dodao da je Dušana Vasiljeva otkrio kada je jedan pančevački bend izveo pesmu „Čovek peva posle rata“.

- Ovo mi je prva veća nagrada. Prethodno sam dobio drugu nagradu „Službenog glasnika“ za studentsku priču. Lep je osećaj dobiti veliku nagradu za prvu knjigu – naveo je Pavlović nakon dodele priznanja, a plaketu mu je uručila Dijana Jakšić-Kiruski, zamenica gradonačelnika Kikinde.

Žiri smatra da su „priče o Adamu“ superiorne u odnosu na konkurenciju, te da bi „Priče“ mogle da predstavljaju povod za novo čitanje i vrednovanje Vasiljevljeve proze.

- Nagrađena knjiga predstavlja izraz pasivnosti, očaja, ali i revolta jedne nove generacije, one koja dolazi čitav vek iza Dušana Vasiljeva, a koja mu u velikoj meri duguje, ali i nalikuje njegovoj generaciji po svojoj izgubljenosti. Pošto je nedovoljno poznato da je Vasiljev, prevashodno pesnik, bio i autor određenog broja izrazito socijalno angažovanih priča, onih koje kritički promišljaju društvenu stvarnost, „Priče o Adamu“ mogle bi da predstavljaju povod za novo čitanje i vrednovanje Vasiljevljeve proze. Pavlovićeva knjiga, iako debitantska, jeste plod ozbiljnog rada i promišljanja, na tragu najboljih tradicija anglosaksonske proze, pre svega one iz druge polovine dvadesetog veka, stilistički i strukturalno superiorna, i kao takva predstavlja momenat afirmacije inače zapostavljenog žanra kratke priče- preneo je član žirija Ivan Radosavljević.

 

 

Članove žirija posebno raduje činjenica da je Pavlović jedan od najmlađih autora u dosadašnjoj istoriji ove nagrade, koju dodeljuje Grad Kikinda, te veruju da će mu ovo priznanje biti podstrek za dalji rad i sve intenzivnije prisustvo u savremenoj srpskoj literaturi. Pavloviću, osim plakete, pripada i novčani iznos od 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

U najužem izboru za nagradu „Dušan Vasiljev“ bili su i romani Ilije Đurovića „Sampas“,  „Noćna projekcija“ Ota Horvata i „Tonem“  Dubravke Rebić, te knjige poezije „Afera: štampanja, štampanja“ Vuka Vučkovića, „Gledaj, vraćaju se“ Jelice Kiso, „Igra makazama“ Marije Vujošević.

U konkurenciji 181 naslov

Za nagradu „Dušan Vasiljev“ za 2021. godinu konkurisao je čak 181 naslov, najviše poezije ,74 knjiga, 61 roman,  37 knjiga priča i 9 naslova koji pripadaju ostalim žanrovima. Po tome je odmah iza nagrade „Biljana Jovanović“ Srpskog književnog društva i NIN-ove nagrade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega