OTKAZI GERGIJEVU I UMETNOSTI: Skandalozne odluke čelnika prestižnih zapadnih operskih kuća i festivala uperene protiv Rusije

M. Mirković

02. 03. 2022. u 10:37

KADA se pronela vest da je Zagrebačka filharmonija, prvog dana oružanog sukoba u Ukrajini, skinula sa programa dela Čajkovskog, a potom ih "samo" zamenila "primerenijim" kompozicijama istog autora, internet zajednica se uzbudila, a poštovaoci muzike se uznemirili - ali svi smo ostali u nadi da je reč tek o bizarnom incidentu i vrlo nesrećnom pokušaju iskazivanja podrške jednoj od strana, na posve pogrešnom mestu i na još pogrešniji način.

ОТКАЗИ ГЕРГИЈЕВУ И УМЕТНОСТИ: Скандалозне одлуке челника престижних западних оперских кућа и фестивала уперене против Русије

Maestro Valerij Gergijev, Foto EPA

Međutim, u samo nekoliko proteklih dana ta se nada urušila u nepovrat, kroz ceo niz udara i otkaza, usmerenih ne samo na najveća umetnička imena današnjice već i na temeljnu umetničku baštinu - poput pomenutog Čajkovskog, ili samog ruskog baleta.

Iz prestižnog Metropolitena u nedelju je obznanjena odluka da ukidaju saradnju valjda najvećoj zvezdi pomenute scene ali i svetske opere, sopranu Ani Netrebko, kao i možda najvećem dirigentu današnjice, umetničkom direktoru Marijinskog teatra Valeriju Gergijevu, glavnom gostujućem dirigentu njujorške operske kuće - zbog njihove bliskosti sa Vladimirom Putinom!

Menadžer Piter Gelb otvoreno je izjavio da Met neće angažovati umetnike koji podržavaju Putina ili uživaju njegovu podršku, dok je rat u Ukrajini u toku, premda je docnije dodao da je "užasno što su umetnički odnosi i angažmani makar i privremeno kolateralna šteta Putinove politike". Takav "stav" mu ipak nije smetao da doda kako u Metropolitenu najverovatnije neće gostovati Vagnerova opera "Loengrin", jer je reč o produkciji Opere Boljšog teatra, koji kao i Marijinski i Gergijev, uživa podršku ruske države.

Proteklog petka, londonska Kraljevska opera otkazala je gostovanje Baleta Boljšog teatra, čemu su za dva dana prethodili istovetni potezi Karnegi hola i Bečke filharmonije: otkazivanje serije od tri koncerta Gergijevu i pijanisti Denisu Macujevu, za promenu - zbog bliskosti umetnika sa Putinom.

Ana Netrebko, Foto EPA

U nedelju je menadžer Gergijeva za Evropu otkazao saradnju maestru, da bi već narednog dana veliki ruski umetnik "podneo ostavku" - tačnije, prestao da bude muzički direktor prestižnog Verbijer festivala. Istovremeno, iz tri evropska grada pred dirigenta biva postavljen ultimatum: da se distancira od Putina i osudi invaziju, i počinju da pljušte otkazi(vanja).

Gradonačelnik Milana praktično je unapred, ne čekajući potencijalni odgovor, otkazao najavljeno pojavljivanje Gergijeva, koji je početkom marta trebalo da diriguje "Pikovu damu", prvi čovek Minhena izjavljuje da će Valerij biti smenjen sa mesta šefa-dirigenta Minhenske filharmonije, a Filharmonijski orkestar Roterdama otkazuje festivalski nastup u septembru ukoliko se dirigent ne ogradi od Putina.

Operska diva Netrebko, koja je u Skali trebalo da peva u "Adrijani Lekuvrer" 9. marta, otkazala je juče nastup u Milanu zbog odluke o otpuštanju ruskog dirigenta, i izjavila:

- Nije ispravno umetnike i druge ličnosti javnog života terati da iznose u javnost svoje političko mišljenje i osuđuju svoju domovinu. To treba da bude slobodna odluka. Kao i mnoge moje kolege ni ja nisam politički čovek. Nisam politički ekspert. Ja sam umetnica i moj cilj je da ujedinim ljude preko tih političkih granica.

Ana je dodala da je, iako protiv rata u Ukrajini, ona Ruskinja, koja voli svoju zemlju, ali i da je krajnje licemerno i nepravedno kada se ušuškani i bezbrižni ljudi sa Zapada, "uvereni da su na pravoj strani i da je to vid borbe, svete preko umetnika koji se ne pitaju ni za šta".

KOVAČEVIĆ: KULTURA PRVA STRADA

TA vrsta nepodnošenja svega što dolazi iz Rusije i što ima predznak ruskog, traje vekovima. To nije ništa novo, a sada je eskaliralo zbog ovog sukoba i sada je otvoreno. Ta količina mržnje odavno nije viđena i ne sluti na dobro - rekao je, za "Sputnjik", akademik Dušan Kovačević.

- U istoriji se uvek zabranjivalo kad krene bilo koja vrsta agresije, kultura je među prvima koja strada. Ovih dana obeležavamo 190 godina od postojanja Narodne biblioteke.

Foto N. Skenderija

Ona je 6. aprila 1941. sravnjena kao ciljana meta. Gađana je i pogođena da bi bile uništene knjige. A oni su vrlo dobro znali da se među tim knjigama čuvaju lični predmeti, pisani dokumenti i arhiva jednog naroda, lična karta jednog naroda. Tako da nije to što se događa sa zabranama umetnosti ništa novo.

Ruski balet prognan sa Ostrva

ANSAMBLU Ruskog državnog baleta iz Sibira otkazano je gostoprimstvo u Velikoj Britaniji gde je od 28. februara trebalo da nastupi sa još tri predstave, u Northemptonu i Vulverhemptonu, dok je dablinski teatar otkazao predstavu Kraljevskog moskovskog baleta - a uprave svih ovih kuća samouvereno stoje iza svojih odluka kao "jedinih ispravnih u ovim okolnostima".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović