KAD MORA POSTANE ŽIVOT MLADIH: Predstava "Alisa u zemlji strahova" premijerno večeras na sceni "LJuba Tadić" JDP

M. A. K.

03. 02. 2022. u 11:13

SVOJ metod rada u pozorištu, jedan od najistaknutijih reditelja u regionu, Aleksandar Popovski, poredi sa padom kroz rupu čuvene junakinje Luisa Kerola, a koja je inspirisala i tekst "Alisa u zemlji strahova" Eve Mahkovic. Ova drama, upravo u režiji Popovskog, biće premijerno izvedena večeras u 20 časova na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

КАД МОРА ПОСТАНЕ ЖИВОТ МЛАДИХ: Представа Алиса у земљи страхова премијерно вечерас на сцени Љуба Тадић ЈДП

Milena Radulović i Milan Marić / Foto N. Babić

Autorka komada, dramaturg Gradskog pozorišta ljubljanskog, objašnjava da je glavna tema odrasle Alise proticanje vremena:

- Kraljica Herc kaže: "Ovo je noćna mora, ali je istovremeno i život". To nikada nije bilo istinitije nego sada - ističe Eva Mahkovic.

Posle svega što nam se dešavalo u poslednjih godinu i po dana pandemije (koja je pomerila i prethodno zakazani datum ove premijere sa 15. januara, na večeras), reč strah postala je dominantna u našim životima, smatra Popovski:

- Strah od neuspeha, strah od nedostatka vremena, ljubavi, slobode, strah od promena, od politike, bolesti, neizvesnosti, strah da nećemo znati kako i kuda... I onda stojimo tako ukopani u mestu i strahujemo. Alisa je ta koja se ne boji, koja pita, otkriva, istražuje - zaključuje reditelj, kome je ovo četvrta saradnja sa JDP, gde je uspeh postigao sa Volterovim "Kandidom", Ovidijevim "Metamorfozama" i Šekspirovim "Hamletom" (poslednja uloga Nebojše Glogovca).

PODELA I AUTORSKI TIM

U PREDSTAVI igraju Milena Radulović, Nebojša Ljubišić, Sloboda Mićalović, Radovan Vujović, Milan Marić, Jovana Belović, Iva Stefanović, Tamara Šustić i Denis Murić. Scenografiju potpisuju Numen/For use i Vanja Magić, kostimograf je Mia Popovska, kompozitor Marjan Nećak, a za scenski govor je bila zadužena Ljiljana Mrkić Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024