SAGA O BALKANSKOJ PORODICI: U Ateljeu 212 beogradska premijera komada Balkan Bordello, pisca Jetona Neziraja

V. V. S.

08. 11. 2021. u 09:48

NOVI naslov od večeras na repertoaru Ateljea 212: u saradnji sa jednim od najznačajnijih svetskih avangardnih pozorišta, Teatrom "La Mama" iz Njujorka (kao nosiocem projekta) i Teatrom "Kendra" iz Prištine - nastala je predstava Balkan Bordello po drami Jetona Neziraja i u režiji njegove supruge Blerte Neziraj.

САГА О БАЛКАНСКОЈ ПОРОДИЦИ: У Атељеу 212 београдска премијера комада Balkan Bordello, писца Јетона Незираја

Glumci tri pozorišta u drami baziranoj Eshilovoj "Orestiji" / Foto Promo

Drama je saga o balkanskoj porodici, bazirana na Eshilovoj trilogiji "Orestija" i, kako se najavljuje, obojena specifičnim crnim humorom dotiče samu suštinu balkanskog temperamenta, prati uzlete i padove ljudske duše i ističe apsurdnost epohe, antičke, ali i savremene koja se temelji na nasilju i mržnji.

U predstavi igra međunarodna ekipa glumaca: Ateljea 212 (Svetozar Cvetković i Ivan Mihailović), Teatra "La Mama" (Oni Džonson, Džordž Drens, Judžin de Pudžin, Valoa Mikens, Džon Gutjerez, Mati Barber-Bokelman, Met Naser), dok iz Prištine dolazi Verona Kodža.

Dramaturg na predstavi je Dimitrije Kokanov, a međunarodnu autorsku ekipu čine i italijanski kompozitor Gabrijele Marangoni, američki kostimograf Gabrijela Beri, majstor svetla iz Holandije Jan Perego, koreograf iz Tirane Đerđ Prevozi i scenografkinja iz Beograda Marija Kalabić. Izvršni producent predstave je Beka Vučo. Predstava se izvodi na engleskom jeziku sa prevodom na srpski.

Drama Jetona Neziraja imala je prištinsku premijeru 3. novembra, a njujorška premijera biće početkom aprila 2022. godine. U Teatru "La Mama" na njujorškom Ist Endu planirano je da se odigra deset predstava tokom aprila naredne godine.

GODINE JUBILEJA

PREDSTAVA se izvodi u godini jubileja - Atelje obeležava 65 godina od osnivanja, a Teatar "La Mama" šezdeset godina rada. Inače, Elen Stjuart i Mira Trailović bile su povezane decenijskim prijateljstvom i njihova umetnička povezanost ogledala se i u gostovanjima "La MaMe" na nekoliko izdanja festivala BITEF. Kako se najavljuje, predstavom Balkan Bordello Atelje nastavlja misiju povezivanja svetskih savremenih umetnika i pozorišta, posebno umetnika i institucija iz našeg regiona.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!