ZAŠTITA KULTURNOG BLAGA: Knjiga "Čišćenje slika i drugih polihromnih površina" u izdanju Galerije Matice srpske

Slobodan Bajić

25. 01. 2022. u 12:34

ZAJEDNIČKI rad dr Daniele Korolija-Crkvenjakov, konzervatora i dr Slobodana Gadžurića, profesora hemije, na predavanjima studentima master programa "Konzervacija i restauracija dela likovne i primenjene umetnosti", novosadske Akademije umetnosti, doveo je do knjige kao nezaobilaznog udžbenika studentima, ali i svim konzervatorima koji se susreću sa čišćenjem površina od umetničkog i istorijskog značaja.

ЗАШТИТА КУЛТУРНОГ БЛАГА: Књига Чишћење слика и других полихромних површина у издању Галерије Матице српске

Dr Slobodan Gadžurić i dr Daniela Korolija Crkvenjakov, Foto GMS

Reč je o delu "Čišćenje slika i drugih polihromnih površina", u izdanju Galerije Matice srpske, u kojem je na 136 strana, bogato ilustrovanih, popunjena postojeća praznina u stručnoj literaturi neophodnoj za kvalitetnu nastavu ali i delikatnom procesu čišćenja slika kao doprinos kvalitetu i sigurnosti rada konzervatora.

Foto GMS

- Samu temu čišćenja, dr Slobodan Gadžurić, redovni profesor na katedri za analitičku hemiju i ja smo napisali sa aspekta konzervatora - kaže Daniela Korolija-Crkvenjakov, konzervator i profesor na Akademiji umetnosti.

- Problematika čišćenja u konzervaciji je iskustveno rađena, nedostajalo je literature i utisak je da je to nepokrivena oblast. Plan je bio da pripremimo neku vrstu priručnika, recepata... ali je to preraslo u štivo o etičkom pristupu čišćenju, zaštiti, operaciji koja utiče na vizuelni doživljaj slike.

Foto GMS

Po rečima Korolija - Crkvenjakov, pored studenata, knjiga je namenjena i praktičarima, dragocena u toku rada.

- Važno je da se koriste naučni principi, konzervatorska nauka, da se poštuje autorski deo slike, da se ne ošteti, da bude bezbedno... a to je čišćenje na bazi vode, koja je netoksična supstanca. Knjiga je pisana da bude zanimljiva istoričarima umetnosti, za zaštitu nasleđa a u njoj smo uspostavili saradnju dve različite struke, istoriju umetnosti u kojoj je hemičar dragocen saradnik i svoja istraživanja počeli metodološkim pristupom standardima iz operativnih znanja hemije i iz prakse Galerije Matice srpske - rekla je Korolija-Crkvenjakov.

Foto GMS

Stručna knjiga je rezultat višegodišnjih ličnih usavršavanja dva autora u svojim oblastima, njihovog iskustva u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, pregnuća u istraživanju novih hemijskih tehnologija i rada sa studentima konzervacije.

Foto GMS

Timski rad

- Sumiranje znanja o jednoj oblasti koja je toliko multidisciplinarna kao konzervacija i restauracija, a posebno njenih delova u kojima se direktno prepliću prirodne i humanističke nauke kao što je to u procesu čišćenja slika, neminovno zahteva timski rad. U tom smislu, ova knjiga je doprinos dva izuzetna stručnjaka, konzervatora, sa razumevanjem prirodnih nauka i hemičara, sa razumevanjem materijala u umetnosti - ističe dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

Foto GMS

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba