ZNAČAJNA KOLEKCIJA PRVI PUT U SRBIJI: U Vršcu otvorena izložba "Sjaj ruskih slikara" Vladimira Pešića

J. J. BALjAK

24. 01. 2022. u 07:00

BEOGRAĐANIN Vladimir Pešić, poznati kolekcionar ruskih antikviteta i, pre svega, dela ruskih likovnih umetnika koji su u nekom momentu živeli i stvarali na prostoru Kraljevine Jugoslavije, delove svoje bogate zbirke više puta je izlagao u Moskvi i širom Evrope, a sada je rešio da to prvi put učini i u svojoj Srbiji.

ЗНАЧАЈНА КОЛЕКЦИЈА ПРВИ ПУТ У СРБИЈИ: У Вршцу отворена изложба Сјај руских сликара Владимира Пешића

Foto J. J. Baljak

U Gradskom muzeju u Vršcu otvorena je za vikend dugo pripremana izložba "Sjaj ruskih slikara", a postavka se sastoji od 29 vrednih slika i šest ikona.

Pešić je za prvo izlaganje u Srbiji izabrao baš Vršac, jer iz tog južnobanatskog grada potiče njegov deda po majci. Takođe, u Vršcu je posle Oktobarske revolucije živeo i stvarao jedan od najpoznatijih i najtraženijih ruskih umetnika s kraja 19. i početka 20. veka, Nikolaj Dmitrijevič Kuznjecov (1850-1929), kojeg i on lično mnogo ceni. Izložena su četiri njegova portreta, kao i dela još devet umetnika.

Foto J. J. Baljak

- Za ovu izložbu sam se pripremao deset godina. Nije bilo u pitanju samo vreme koje sam morao da izdvojim za njenu realizaciju, već je trebalo prikupiti i dovoljno odgovarajućih slika, naročito zato što sam ovom izložbom želeo da predstavim ruske slikare koji su stvarali u Banatu. Osim Kuznjecova, tu su i dela Vladimira Pavloviča Zelinskog, koji je živeo u Ruskom celu kod Kikinde, i Aleksandra Ivanoviča Lažečnikova iz Zrenjanina - otkriva Pešić za "Novosti".

Foto Privatna arhiva

Želja mu je, kaže, da slične izložbe realizuje i u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

- Sadržaj tih postavki bio bi drugačiji, tematski približen gradu u kojem se izložba održava - obrazlaže naš sagovornik.

Foto Privatna arhiva

Nikola Kusovac, muzejski savetnik u penziji, ocenjuje da sve to što Pešić radi, počev od stvaranja impresivne umetničke zbirke o "svom ruhu i kruhu", bez ičije pomoći sa strane, predstavlja putokaz našoj državi, odnosno njenim institucijama zaštite kulturno-umetničkog nasleđa.

- Vođen neizmernom ljubavlju, Pešić je preuzeo ulogu jedne specijalizovane muzejsko-galerijske ustanove. U skladu sa uloženim trudom, sticanjem znanja, upoznavanjem naučne i arhivske građe, ispitivanjem stanja na tržištu umetnina i antikviteta, naravno i prema sopstvenim materijalnim mogućnostima, vremenom su počeli da se naziru oblici jedne po svim odlikama značajne i osobene umetničke zbirke. Upravo ova izložba u Vršcu na najbolji način svedoči o njenim ostvarenim dometima - ističe Kusovac.

Foto Privatna arhiva

U vršačkom muzeju najavljuju da će već iduće godine, u saradnji sa Pešićem, prirediti i zajedničku izložbu povodom stogodišnjice prve izložbe Nikolaja Kuznjecova u Vršcu.

Foto Privatna arhiva

NASLEĐE OD OCA

VLADIMIR Pešić je ljubav prema umetnosti i ruskom likovnom stvaralaštvu, stekao uz oca Dušana Pešića, čuvenog dopisnika "Politike" iz Moskve. Prvu sliku je kupio 1989. u jednom moskovskom komisionu, a danas je ugledni član Međunarodne konfederacije kolekcionara, antikvara i art dilera Rusije i bivših sovjetskih republika, kao i Društva antikvara Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)