VINIL ČUVA MAGIJU MUZIKE: Vranjanac Petar Dimitrijević decenijama sakuplja ploče, uglavnom domaći pop i rok

D. RISTIĆ

04. 01. 2022. u 08:38

VRANjANAC Petar Dimitrijević veći deo života sakuplja gramofonske ploče i ističe da je to hobi za ceo život i strast koja nikada ne prestaje. Sa svojih 50 godina života već je nakupio četiri decenije kolekcionarskog staža.

ВИНИЛ ЧУВА МАГИЈУ МУЗИКЕ: Врањанац Петар Димитријевић деценијама сакупља плоче, углавном домаћи поп и рок

Foto D. Ristić

Muziku je počeo da sluša sa ploča koje je kupovao njegov otac i to je bila muzika aktuelna sedamdesetih godina prošlog veka: Zdravko Čolić, "Bijelo dugme", "Bitlsi", "Boni em", "Aba"... Te vinilne stvarčice pune muzičke magije ubrzo su ga zaokupile toliko da je počeo i sam da ih kupuje, formirajući polako sopstveni muzički ukus. Prelaz iz sedamdesetih u osamdesete je bila epoha ekspanzije domaćeg rokenrola i njegovog kreativnog vrhunca, tako da su mu neke od tada kupljenih ploča i dalje među najdražima, pre svega prvi albumi "Riblje čorbe" i "Azre".

Iako ima čitave kolekcije albuma "Cepelina", "Kleša", Bon Džovija, Bilija Ajdola i drugih, domaća pop rok produkcija je okosnica Petrove kolekcije koja broji oko 1.500 longplejki. Na kompakt-diskovima sluša uglavnom muziku koju nema na vinilima i njih, kao ni kasete, ne ubraja u kolekciju. Petar ima i još oko 1.000 singlica koje, pored još nekoliko stotina manje vrednih albuma, drži spakovane u podrumu.

- Prostor mi je, kao i većini drugih kolekcionara, najveći problem. Ploče zahtevaju adekvatno održavanje i dosta prostora kojeg je malo u stanu. Takođe, sakupljanje vinila je skup hobi i traži posvećenost i vreme, ali i pruža ogromno zadovoljstvo - kaže Petar.

U tinejdžerskm periodu je počeo sistematski i strastveno da sakuplja vinile, otkrivši pank, što mu je donelo nadimak Pera Panker. Period jugoslovenskih ratova i sankcija uzrokovao je i stagnaciju u Petrovoj kolekciji, ali je sa internetom njegova strast ponovo buknula i dobila novi zamah. Digitalna komunikacija omogućila je potragu za dugo željenim izdanjima.

Vinilne ploče su poslednjih godina ponovo u modi, potražnja raste, pa diskografske kuće, pored novih naslova, objavljuju i reizdanja starih albuma. Petar kaže da su takva izdanja dragocena za popunjavanje kolekcije. I pored visokih cena, njima ne može da odoli, naročito ako se radi o vinilima u boji, što je sve češći slučaj. Novu muziku, kaže, slabije prati i ne sakuplja, ali još ima dovoljno starijih naslova koje traži.

UŽIVANjE U PUCKETANjU

SLUŠANjE i sakupljanje kvalitetne muzike ima jedino smisla na vinilu. Pucketanje ploča u eri sveopšte digitalizacije pravi je melem za dušu. Sigurno je da muzika najdostojanstvenije stari na vinilu, koji čuva ono najdragocenije - magiju - zaključuje Petar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)