TRI KONCERTA NOVOM SADU: Vojvođanski simfonijski orkestar Evropskoj prestonici kulture

S. B.

21. 01. 2022. u 15:00

VOJVOĐANSKI simfonijski orkestar će u okviru Programskog luka „Seobe“, u godini u kojoj Novi Sad nosi titulu „Evropska prestonica kulture“, održati tri koncerta pod nazivom „The Best of Novi Sad“, a prvi je već 2. februara u Sinagogi.

ТРИ КОНЦЕРТА НОВОМ САДУ: Војвођански симфонијски оркестар Европској престоници културе

s.doroški

Osnovna misija koncerata je, kako ističu organizatori, da pokažu da su u Novom Sadu rođeni i stasavali brojni talenti, koji su oblikovali i razvijali svoje umeće u svetu, a onda gradili i izgradili sjajne međunarodne muzičke karijere.

- Među njima su Aleksandra Šuklar, perkusionistkinja i marimbofonistkinja, koja trenutno živi u Austriji i Irena Josifoska, violončelistkinja, koja boravi u Nemačkoj, a koje nas svojim uspesima već godinama na najlepši i najbolji mogući način predstavljaju u svetu. Iako sviraju u najuglednijim svetskim dvoranama i sarađuju s vrhunskim umetnicima i ansamblima uvek se s posebnim zadovoljstvom i velikom odgovornošću vraćaju na scenu svog grada i novosadskoj publici – ističu u Fondaciji „Novi Sad Evropska prestonica kulture“.

U sredu, 2. februara u 20 časova u Sinagogi, Vojvođanski simfonijski orkestar će izvesti prvi koncert iz ciklusa “ „The Best of Novi Sad“ i nastupiti upravo uz te dve mlade umetnice.

Tom prilikom će premijerno u Srbiji biti izveden Koncert za marimbu i orkestar T. Šulcea, koji je ovo delo i posvetio Aleksandri Šuklar kao njegovoj prvoj interpretatorki, dok će Irena Josifoska izvesti Drugi koncert za violončelo i orkestar D. Šostakoviča, koji je izuzetno retko izvodi zbog svoje kompleksnosti u umetničkom i tehničkom smislu. Ceo program će biti zaokružen odlomcima iz Baleta "Put groma", azerbejdžanskog kompozitora Garajeva i „Uvertirom 1812.“ Čajkovskog, pod dirigentskom palicom maestra Ejuba Gulijeva.

Prodaja ulaznica je u Muzičkoj omladini Novog Sada, svakog radnog dana od 9 do 13 časova po ceni od 1.000 dinara a đake, studente i penzionere je popust od 50 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)