VEŽE NAS BOGATO NASLEĐE: U Jugoslovenskoj kinoteci proglašene nagrade "Živa" foruma slovenskih zemalja

M. KRALj

13. 01. 2022. u 10:45

SEDMI dobitnik nagrade "Živa", za najbolji muzej i kulturno-istorijsku celinu slovenskih kultura, u konkurenciji 22 ustanove iz 11 zemalja jeste - Muzej drvorezbarstva iz Konjica (BiH).

ВЕЖЕ НАС БОГАТО НАСЛЕЂЕ: У Југословенској кинотеци проглашене награде Жива форума словенских земаља

Ministarka Gojković predaje priznanje predstavnicima prvonagrađenog muzeja iz BiH, Foto ataimages / Miloš Tesić

Priznanje je osnivačima, na svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci, uručila ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, predsedavajuća Upravnog odbora Foruma slovenskih kultura (osnivač priznanja).

- Jedan od najvažnijih elemenata slovenskog identiteta je bogato kulturno nasleđe, bilo da je muzejsko ili arheološko, ono nas sve povezuje i čini bližim - istakla je Gojkovićeva.

- Slovenske narode spaja ne samo zajednička istorija, već i potreba da u savremenom trenutku istaknemo ono što nas danas čini autentičnima.

Srbija je ove godine, prvi put, i domaćin međunarodne konferencije Foruma slovenskih kultura, a na čelu žirija koji odlučuje o nagradama "Živa", već pet godina, nalazi se Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije.

- Žiri obilazi sve nominovane institucije, pa na osnovu unapred postavljenih kriterijuma pravi uži izbor - objašnjava Kneževićeva, za "Novosti".

- Konačna odluka donosi se uoči ceremonije dodele, u septembru, koja je sada, zbog pandemije, pomerena za početak januar. Drugi razlog je što je naša ministarka kulture, koja predsedava UO Foruma, želela da spoji ovaj događaj sa otvaranjem Evropske prestonice kulture u Novom Sadu.

Žiri Neda Knežević, Foto ataimages / Miloš Tesić

Pre odluke trinaestočlanog žirija (predstavnici zemalja Foruma, uz jednu članicu iz Grčke i jednog člana iz Holandije), sve institucije iz užeg izbora imale su desetominutne prezentacije. Uz Ministarstvo kulture i informisanja, domaćin dodele i međunarodne konferencije je MJ, inače, svojevremeno dobitnik "Žive" za dobro korišćenje resursa.

- Galerija Matice srpske je osvojila glavnu nagradu, na prvoj dodeli, a potom 2019. i priznanje za liderstvo, koje je pripalo i arheološkom parku Viminacijum. "Živu" za kreativnost dobio je i privatni muzej "Macura". Ove godine su u konkurenciji bili Narodni muzej i Muzej naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine - priča sagovornica, dodajući da će odmah po okončanju manifestacije biti raspisan konkurs za 2022. koji će biti otvoren do kraja februara.

Andreja Rihter uručila "Živu" predstavnici bugarskog etno - muzeja, Foto ataimages / Miloš Tesić

Cilj Foruma slovenskih kultura, osnovanog 2004, koji danas povezuje više od 300 miliona Slovena u 13 zemalja (Belorusija, Bugarska, BiH, Češka, Crna Gora, Hrvatska, Poljska, Ruska Federacija, Severna Makedonija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina), prema rečima predsednice Andreje Rihter, jeste bliže upoznavanje i saradnja.

- Tako nastaju dijalog i novi projekti - tvrdi gošća iz Ljubljane.

- Ali to je i način da slovensku kulturu prepoznaju i drugi. Pre nego što smo započeli "Živu", nijedan muzej iz neke slovenske zemlje nije dobio Evropsku nagradu za najbolji muzej. Tek je 2016. priznanje pripalo "Polin muzeju" iz Varšave.

Slovenske kulture razvijaju se na različitim jezicima i u različitim državama, pa je važno da se ujedine kako bi im i uticaj bio veći, smatra Rihterova:

- U tom jedinstvu vidi se i bogatstvo različitosti baštine. U našim zemljama se, u muzejima i kulturnim institucijama, i dalje neguju nasleđe, tradicija, identitet. To nije samo biznis kao na Zapadu. Vrednosti koje čuvamo su upravo priče iz naše prošlosti kojima učimo decu, da bi ih prenela u budućnost.

POČAST NARODNOM MUZEJU

NAŠEM Narodnom muzeju pripalo je počasno priznanje, koje je u Kinoteci uručeno direktorki Bojani Borić Brešković. Specijalnu nagradu za upotrebu resursa dobio je Umetnički muzej iz Jaroslava (Rusija), a za negovanje posebnih odnosa sa posetiocima Muzej rudarstva i ugljenokopa "Guido" iz Zabrze u Poljskoj. Priznanje za pričanje priče otišlo je "Ivaninoj kući bajki" iz Ogulina (Hrvatska). Za liderstvo je nagrađen Nacionalni muzej književnosti "Ivan Franko" iz Ljvova (Ukrajina), a za kreativnost Umetnički muzej "Božidar Jakac" iz Kostajnice na Krki (Slovenija). "Živa" za najbolju kulturno-istorijsku celinu pripala je etnografskom muzeju na otvorenom "Etar" iz Bugarske.

Foto ataimages / Miloš Tesić

GOSTI IZ SAD I VELIKE BRITANIJE

Međunarodna konferencija je u Beogradu okupila je 60 stručnjaka, a specijalni gosti juče su bile i Brajs Vajnert i Ali Ćufini Kemp, iz njujorške organizacije Museum Hack. One su govorile o kombinaciji edukacije i zabave, kao formuli koja privlači nove posetioce, a o iskustvima radionica i muzejskih tura, realizovanih širom SAD, pričaće i danas u podne, u Narodnom muzeju, i ponovo sutra u MJ. Putem interneta, u rad konferencije uključila se juče i Kejt Bejli iz Muzeja Viktorije i Alberta u Velikoj Britaniji, održavši prezentaciju o impresivnoj izložbi "Kustosiranje Alise: radoznaliji i radoznaliji".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)