ORFEJ ME JE SAČEKAO: Jadranka Jovanović premijerno u novoj produkciji Glukovog remek-dela

M. Mirković

08. 12. 2021. u 09:24

PRVAKINjA Opere Narodnog pozorišta Jadranka Jovanović večeras od 19 časova premijerno će nastupiti u roli Orfeja u predstavi "Orfej i Euridika", najnovijoj operskoj produkciji ove kuće, koju je na scenu nacionalnog teatra postavio Aleksandar Nikolić.

ОРФЕЈ МЕ ЈЕ САЧЕКАО: Јадранка Јовановић премијерно у новој продукцији Глуковог ремек-дела

Foto Ž. Jovanović

Tako je naša diva, profesionalno angažovana na mnogim najrazličitijim poljima, bogatom repertoaru mecosopranskih, ali i sopranskih uloga koje je odigrala dodala i Orfeja, u operskom remek--delu koje očarava prelepom muzikom ali i neverovatnom savremenošću, kako naglašava.

- Sa velikom radošću prihvatila sam da pevam Glukovog Orfeja, koji kao da me je sudbinski čekao, jer tek sa ovim životnim i glasovnim iskustvom i umetničkom zrelošću tu čudesnu muziku a pre svega taj fascinantan lik sagledavam i čitam na pravi način, očima drugačijim od uobičajenih - kaže Jadranka, koja jeste pevala Orfeja u milanskoj Skali, ali u delu Luiđija Rosija, dok čak dva puta tokom dosadašnje karijere nije prihvatila ovog Glukovog, smatrajući da nije pravi trenutak.

Foto Z. Jovanović

Ljubav prema Eurudiki jeste njegov glavni pokretač, svakako, no Jadranka naglašava da je Orfej obdaren brojnim najređim i najplemenitijim osobinama:

- On je odvažan, hrabar, odan, posvećen, predan, nepokolebljiv, ne preza od prepreka, veruje u čast i sudbinsku predodređenost, njegovi su srce i duša do te mere čisti da otope čak i srca Furija.

Izvođenjem opere zasnovane na mitu o Orfeju i Euridiki, priči koja govori o ljubavi i gubitku, ali i o tome koliko je neko spreman da se žrtvuje za svoju ljubav, a koja je premijeru doživela na samom kraju prošle sezone, večeras će prvi put dirigovati Dijana Cvetković. U ulozi Euridike nastupiće Nevena Bridžen, dok Amora tumači Sofija Pižurica - koja je publici poručila da nam je sad, više no ikada, potrebno da čujemo poruku ovog dela: da je ljubav najjača sila koja, ukoliko je iskrena i duboka, sve pobeđuje.

Hor, orkestar i balet

OVO je tek druga postavka remek-dela klasične lepote i odmerenosti u Narodnom pozorištu u Beogradu. Učestvuju Hor, Orkestar i Balet Narodnog pozorišta. Scenografiju je uradila Dunja Kostić, kostime Katarina Grčić Nikolić, dok koreografiju potpisuje Aleksandar Ilić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!