ZLA KRV UNIŠTAVA TEATAR: Ne stišava se bura zbog učešća Branislava Lečića u žiriju Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom

D. Matović / M. Draganić

23. 11. 2021. u 07:00

GLUMAC Branislav Lečić nije osuđen po tužbi njegove koleginice Danijele Štajnfeld za silovanje.

ЗЛА КРВ УНИШТАВА ТЕАТАР: Не стишава се бура због учешћа Бранислава Лечића у жирију Сусрета позоришта/казалишта у Брчком

"Šindlerov lift", Foto Kamerni teatar 55

Protiv njega nije čak podignuta ni optužnica, a ipak je izložen javnom linču. I to od kolega. Nakon što je ekipa predstave "64", u režiji Alise Stojanović, povukla svoje učešće iz nadmetanja na regionalnim Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom, koji se održavaju od 18. do 26. novembra, zbog saznanja da će Lečić biti jedan od članova žirija, korak dalje otišli su Kokan Mladenović, reditelj predstave, i pisac Darko Cvijetić, odlučivši da se povuku sa festivala.

Danijela Štajnfeld, Foto V. Danilov

Organizatorima ove manifestacije i Kamernom teatru 55 iz Sarajeva koji izvodi njihovu predstavu "Šindlerov lift" uputili su saopštenje u kome, između ostalog, kažu: "Jedan od osnovnih razloga za rad na predstavi bila je potreba da se nikad i nigde ne relativizuju zločini, da žrtve imaju prava da dobiju glas koji će govoriti u njihovo ime, da imaju prava da prestanu da budu povređivane... Lečić nije osuđen po optužbama naše koleginice, ali je sve u vezi sa tim slučajem stavilo, u najmanju ruku, ogromnu moralnu hipoteku na njegov lični i umetnički integritet..."

Kad se već govori o moralu, nametnulo se pitanje - koliko je moralno javno porediti čoveka sa zločincem, a da to nije potvrđeno?

- Očigledno je da je nekim ljudima stalo do skandala - kaže, za "Novosti", dopisni član SANU i reditelj Dejan Mijač.

- Vole ih. Ne mogu u tom slučaju da budem sudija, radi se o mojim kolegama. To što se oni ne slažu i jedva čekaju da jedan drugog spotaknu oko nečega, to su druge priče. Pušten je zao duh iz boce i onda svako nalazi za shodno da može da spočituje nešto i osudi neko pre presude. Ljudi vole svađe, čarke, da se razgovara o njima. O tome ne volim da pričam, otišao sam iz pozorišta. Sve njih volim, i pored mana zbog njihovih vrlina. Praštam im sve mane, makar imali i malu vrlinu.

Dejan Mijač, Foto Tanjug

Kolege iz pozorišne branše smatraju da je reč o ličnom sukobu, koji bi morali svi akteri da prevaziđu, jer je njihova misija da poduhovljavaju svoj rod, a ne da se bave skandalima.

- Zla krv unutar naše branše će onemogućiti rad na probama i igranje. To mene brine - poručio je reditelj Egon Savin.

Da zbrka bude još veća, reditelj Dino Mustafić, čiji komad "To nikad nigde nije bilo" izvodi Narodno pozorište Sarajevo, uputio je pismo Direkciji Festivala u kojem predlaže da predstave ove godine ne budu ocenjivane.

Bilo kako bilo, juče je potvrđeno da će festivalska publika videti sve predstave, osim "Zelenu čoju Montenegra" u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta u koprodukciji sa Gradskim pozorištem iz Podgorice i Gradom teatrom Budva, koja je otkazana zbog bolesti glumaca.

"64", Foto Atelje 212

Govoreći o dešavanjima koja su usledila nakon predstave "64" u izvođenju ansambla Atelje 212 u režiji Alise Stojanović, Jakov Amidžić, direktor Festivala, rekao je da je pre prve predstave rediteljka Stojanović iznela nekakvu primedbu na članstvo Lečića u stručnom žiriju, nazivajući ga amoralnom osobom.

- Na moje pitanje zbog čega je on amoralan nije bilo odgovora i onda sam ih pitao: Zašto vi to ne rešite u Beogradu? Pošto je Ansambl odbio da igra, pitao sam ih: Ako ja Hrvat iz BiH verujem pravosuđu Srbije, zašto vi ne verujete? - ispričao je Amidžić.

- Oni su rekli da veruju i nakon toga niko nije doveo u pitanje odluku pravosuđa u vezi sa Lečićevim slučajem.

Po njegovim rečima, problem je nastao nakon komentara na društvenim mrežama, da je neki režiser iz Beograda otkazao nastup Kamernog teatra 55, i to čovek koji nema nikakve veze sa tim pozorištem.

Egon Savin, Foto P. Mitić

- Ispostavilo se da direktor Kamernog teatra nema veze sa tim - rekao je Amidžić.

- Po objavi da nema inkriminisanog dela, pozvali smo Lečića da bude član žirija. Čekamo ga deset godina da dođe u Brčko. Hvala mu što je prihvatio naš poziv. Za ostalo ćemo se mi pobrinuti. Rukovodstvo Festivala nikada službeno nije obaveštavalo pozorišta o sastavu žirija. Tako je bilo i ovog puta. A predlog Dina Mustafića smo odbili.

MRAČAN TUNEL

POVODOM ove afere oglasila se i glumica Danijela Štajnfeld na "Instagramu". Ona je zahvalila svojim kolegama koje su je podržale.

- Ako verujte jednoj ženi, ostale će progovoriti... Hvala ekipi "Sedam strahova". Tri ova čina učiniše vas lučonošama usred mračnog tunela naše svakodnevice - napisala je glumica.

Foto Z. Jovanović

Lečić: Besprizorno ponašanje

Lečić je povodom ovih dešavanja na svom fejsbuk-profilu objavio da će tužiti sve koji su u javnosti govorili ono što škodi njegovoj časti i ugledu.

- Svi ste upoznati sa pravosnažnom odlukom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu kojom je utvrđeno da nikakvog silovanja, sile ili bilo čega drugog nije bilo i da je Danijela Štajnfeld iznela strašne neistine, a samim tim počinila krivično delo lažnog prijavljivanja. Jasno mi je bilo da neće biti lako skidanje ljage sa mog imena. Bio sam spreman na to, ali ne i na ovo besprizorno ponašanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ODRŽIVI TURIZAM: Put ka harmoniji između čoveka i prirode